Вести


Потписани уговори о додели бесповратних средстава за суфинансирање пројеката штедљиве јавне расвете у локалним самоуправама

Нови Сад , 29. октобар 2015.
-A A +AПотписани уговори о додели бесповратних средстава за суфинансирање пројеката штедљиве јавне расвете у локалним самоуправама.

Нови Сад , 29. октобар 2015. .

Конференцијом „Инвестиције у енергетику и инфраструктуру“ започет је други дан манифестације „Међународни дани енергетике и инвестиција у Новом Саду у Мастер центру Новосадског сајма.

Теме другог дана манифестације односиле су се на инвестиције у енергетику и инфраструктуру, трансфер технологија и знања и искустава мађарских компанија у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије. Овом приликом локалне самоуправе имале су прилику да се сусретну са мађарским компанијама и упознају се са новим моделима уговарања и финансирања, инвестицијама у ИЦТ технологије, али и о потенцијалима обновљивих извора енергије у Србији.

Презентационим програмом обухваћени су проблеми одрживости у зградама, алтернативни извори енергије у садашњости и перспективе за будућност, као и енергетска ефикасност, као наш највећи неискоришћени ресурс. Такође, значајна тема стручног форума бавила се и едукативним сегментом о односу младих и енергетике.

Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине мр Ненад Станковић потписао је уговоре о додели бесповратних подстицајних средстава за суфинансирање реализације пројеката штедљиве јавне расвете у локалним самоуправама, у висини од 22 милиона динара. Средства по овом конкурсу Секретаријата, добиле су општине Тител, Нова Црња, Пећинци, Суботица, Сремски Карловци и Бечеј. Такође, потписани су и уговори са четрнаест пољопривредних газдинстава за суфинансирање пројеката примене соларне енергије у заливним системима. За овај конкурс издвојено је 8,8 милиона динара.

Секретар Станковић је подсетио присутне на основне критеријуме конкурса, које расписује Секретаријат за енергетику и минералне сировине и овом приликом позвао да се на конкурсе Секретаријата одазове што већи број потенцијалних корисника. Све информације о условима конкурса могу се пронаћи на веб страници Секретаријата за енергетику и минералне сировине: psemr@vojvodina.gov.rs

Тренутно је расписано седам конкурса, а рок за њихово затварање је 30. октобар текуће године.

Станковић је рекао да се приликом пријављивања на конкурсе обавезно поведе рачуна о конкурсној документацији, која мора бити потпуна. Други фактор због којег се пројекти не могу прихватити је немогућност да се обезбеди најмање 20% финансијских средстава, с обзиром да Секретаријат додељује 80% средстава од укупне цифре неопходне за реализацију пројекта. Досадашња пракса је показала да локалне самоуправе и јавне установе нису довољно оспособљене да припреме комплетну документацију, што је забрињавајуће ако се узме у обзир чињеница да је за повлачење средстава из ИПА фондова, прекограничних и претприступних фондова сама методолигија веома компликована.

-Када је реч о самим конкурсима, један од услова је да сваки пројекат треба да обухвата и сегмент уштеде енергије. Зависно од пројеката и од самих конкурса, очекиване уштеде су од 30 до 50% када је у питању, на пример, штедљива расвета. Време повратка инвестиција је од пет до седам година. Секретар Станковић је нагласио да се у пројектима не сме занемарити ни ефекат смањења емитовања CO2 у атмосферу.

Секретаријат за енергетику и минералне сировине је од 2006. – 2014. године расписао укупно једанаест конкурса, чија је вредност 482 милиона динара, подсетио је Станковић и додао да је само током ове године додељено око 200 милиона динара бесповратних средстава. До краја године биће расписана још два конкурса у вези са хидротермалном енергијом на територији АП Војводине.

Коментаришући овогодишњу манифестацију, секретар Станковић је рекао да су организатори учинили све да се за сваку од тема обезбеде најбољи предавачи из земље и иностранства. Овогодишњи „Дани енергетике и инвестиција“ имали су, између осталог, за циљ и подизање свести о потреби повећања енергетске ефикасности, заштити животне средине и смањењу потрошње електричне и осталих врста енергије, уз задржавање истог нивоа или чак повећање комодитета за крајњег корисника.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs