Вести


Потписани уговори о суфинансирању пројекта Подршка животној средини без алергена из ИПА програма

Суботица , 26. октобар 2011.
-A A +AПотписани уговори о суфинансирању пројекта Подршка животној средини без алергена из ИПА програма.

Суботица , 26. октобар 2011. .

 Нови Сад/Суботица, 26. октобар 2011. - У Великој сали Градске куће у Суботици, 24. октобра ове године, потписани су уговори о суфинансирању пројеката одобрених у оквиру другог „Позива за подношење предлога пројеката ИПА програма прекограничне сарадње Републике Мађарска - Републике Србија за период 2007-2013". година. Церемонији свечаног потписивања присуствовали су представници ИПА програма прекограничне сарадње Мађарске и Србије, Националне агенције за развој Републике Мађарске, Градоначелник Суботице Саша Вучинић, представници Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије као и представници локалних заједница и институција.  Уговор о суфинансирању пројекта „Подршка животној средини без алергена" потписала је покрајинска секретарка за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине дипл. инж. грађ. Душанка Сремачки, који у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарске и Србије реализују Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине и Фонд ''Европски послови'' Аутономне Покрајине Војводине као иницијатори пројекта, а у сарадњи са градом Сомбором и градом Бајом (Република Мађарска). Уговор о суфинансирању је потписан са директором Директората Националне агенције за развој Републике Мађарске Балаж Симом (Бал&аацуте;зс Сим&оацуте;), а његова укупна вредност износи 390.350 евра, од чега 85 процената чини допринос Европске уније (износ од максимално 331.797 евра).
 Потписивању Уговора испред водећег корисника присуствовали су подсекретар др Слободан Пузовић и помоћница мр Татјана Ђурић, као и представници Фонда „Европски послови" и менаџер пројекта. Одобрени ИПА пројекат односи се на праћење и спречавање штетног утицаја и ширења алергених биљака, као и едукацију становништва и заинтересованих група о њиховом дејству и мерама сузбијања, са посебним нагласком на праћењу и сузбијању амброзије.
 Неопходност прекограничне сарадње у борби против амброзије произилази из чињенице да овај део Србије и Мађарске, ако се посматра кроз климатске услове, представља јединствену геолошку целину и животну средину, уз исте групе биљака и друге карактеристике природних станишта. Услед оваквих околности, становништво живи на сличан начин, има сличну исхрану и исте здравствене тегобе. Посебно је важно да се нагласи да услед климатских услова и ветрова, постоји значајан прекогранични утицај ширења алергених биљака посебно амброзије, а са организовањем сузбијања, ублажио би се неповољан утицај на здравље становништва.
 Допринос овог пројекта читавом региону је велики, јер су нам заштита животне средине и заштита здравља приоритети. Заједничке активности по питању заштите животне средине и здравља су већ постојале, али је ово први пројекат који би ујединио и повезао различите стручњаке из прекограничне области у циљу унапређења животне средине у функцији здравља становништва. Европска заједница је учешћем у реализацији пројекта ''Подршка животној средини без алергена'', препознала значај спречавања даљег ширења амброзије, као и побољшања квалитета живота становништва прекограничног региона, а у циљу заштите животне средине и заштите здравља људи.      

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs