Вести


Потписан Меморандум о разумевању између АП Војводине и француског региона Бретање

Нови Сад , 19. децембар 2011.
-A A +AПотписан Меморандум о разумевању између АП Војводине и француског региона Бретање.

Нови Сад , 19. децембар 2011. .

Нови Сад, 19. децембар - У Влади Војводине данас је потписан Меморандум о разумевању између АП Војводине и француског региона Бретање, чији је циљ интензивнија сарадња два региона.
Меморандум су потписали председник Владе Војводине др Бојан Пајтић и потпредседник Регионалног већа Бретање Мишел Морен, а свечаном чину присуствовали су и амбасадор Француске у Београду Франсоа-Гзавије Денио, потпредседник Владе Војводине др Томислав Стантић и директор ВИП Фонда Бранислав Бугарски. Председник Пајтић подсетио је овом приликом да велики број франсцуских компанија у овом тренутку ради и послује на територији Војводине, а да потписивање данашњег документа треба да  подстакне интензивнију сарадњу, која ће бити у интересу  Војводине и Бретање. "Са Бретањом као изузетно важном регијом за нас нисмо до сада имали искоришћеност сарадње у оној мери у којој постоји интерес једне и друге регије. Зато смо потписали Меморандум који обухвата читав низ сегмената у оквиру којих ће се остваривати за нас битна сарадња у будућности. Овај меморандум доноси прилику да се размене искуства у области савремене пољопривредне производње, на нивоу трансфера знања, привлачења инвестиција, те сарадње привредника и коморских система. Истовремено, овај споразум се односи и на отварање  могућности сарадње наших канцеларија у Бриселу, као и остваривање  универзитетске и културне сарадње, али и на приближавању две регије становницима из Бретање, односно Војводине", истако је председник Пајтић. Председник Владе Војводине изјавио је да је реч о почетку једне значајне сарадње, те подвукао да одговорност која постоји на нивоу регионалних администрација, чини да  регионална сарадња није  само део протокола за нас, већ ствар коришћења развојних потенцијала у обе регије. Потпредседник Регионалног већа Бретање Мишел Морен навео је да ће нас потписивање овог документа увести у ширу сарадњу и размену искустава у области савремене пољопривредне производње и прехрамбене индустрије, што су "и наше најјаче стране". Он је истакао да  Меморандумом није  искључиво дат примат сарадњи у области пољопривреде и да ће значајно место заузети и универзитетска сарадња, односно размена студената, као и сарадња у области културе. Аспект сарадње на нивоу наших канцеларија у Бриселу донеће и могућност константне сарадње на заједничким интересима, нагласио је Морен.  

Амбасадор Француске у Београду Франсоа-Гзавије Денио изнео је уверење да ће сарадња Бретање и Војводине имати дубљи смисао, те да ће потписивање Меморандума помоћи Србији у настојањима да уђе у Европску унију. Француски амбасадор нагласио је да је улазак наше земље у Европску унију пројекат у који Француска верује и који подржава. Француска се залаже и настоји да Србија добије статус кандидата за улазак у ЕУ, те изнео уверење да ће након једне  опсежне припреме, почетком месеца марта, то бити циљ који ће бити испуњен. Меморандум за успостављање сарадње између Аутономне Покрајине Војводине и Региона Бретања, треба да допринесе и успостављању сарадње у области подршке малим и средњим предузећима, инвестицијама, организовању размене са организацијама и мрежама задруга у Бретањи, као и у области заштите културне баштине. Током боравка делегације из Бретање у Војводини, предвиђен је низ сусрета  привредника  две регије.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs