Вести


Потписан Меморандум о разумевању између Покрајинске владе и француске компаније ES-GEOTHERMIE

Нови Сад , 02. март 2017.
-A A +AПотписан Меморандум о разумевању између Покрајинске владе и француске компаније ES-GEOTHERMIE.

Нови Сад , 02. март 2017. .

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић и генерални директор француске компаније ES-GEOTHERMIE (ESG) Жан Жак Граф (Jean-Jacques Graff), потписали су данас Меморандум о разумевању између Покрајинске владе и ESG у области истраживања, експлоатације и валоризације геотермалних извора за производњу топлотне енергије.

Тим документом дефинисана је сарадња у развоју обновљивих извора енергије и промовисања тог енергетског потенцијала, тако што ће ESG сачинити “Студију о изводљивости развоја индустријских пилот пројеката везаних за дубоке геотермалне воде у региону АП Војводине у Републици Србији”.

Секретар Грбић је истакао да су том студијом изводљивости дефинисана четири задатка које је у обавези да изврши партнер из Стразбура.

„Први задатак јесте да се уради преглед потенцијала дубоких геотермалних вода у Војводини, док је други задатак анализа зона од геотермичког значаја“, рекао је Грбић наводећи као трећи задатак одређивање саме геотехнологије којом ће се радити истраживања, односно да ли ће ESG користити искључиво податке Рударско- геолошког факултета и Нафтне индустрије Србије, или ће компанија радити одређене бушотине да би долазили до података.

Према Грбићевим речима, за Покрајинску владу најзначајнији јесте четврти задатак где треба да се дефинишу предлози о могућностима будуће сарадње и привлачења инвеститора који би били заинтересовани да улажу у производњу енергије из геотермалних извора.

Ресорни секретар је посебно нагласио да Покрајинска влада нема никаквих финансијских издатака када је у питању израда студије. С друге стране, студија ће нам дати неопходне информације за будуће инвеститоре.

Меморандум је потписан у оквиру манифестације „Дани енергетике и инвестиција“.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs