Вести


Потписан Протокол о сарадњи Војводине и Умбрије за период 2016 . до 2018.

Нови Сад , 17. мај 2016.
-A A +AПотписан Протокол о сарадњи Војводине и Умбрије за период 2016 . до 2018..

Нови Сад , 17. мај 2016. .

У Галерији Матице српске данас је потписан Протокол о сарадњи у истраживању, заштити и промоцији културног наслеђа и уметничког стваралаштва као основ сарадње институција културе и науке из Војводине и Умбрије за период 2016 ‒ 2018. Протокол су потписали покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, управница Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић Бугарски, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа и сарадник Завода за културу Војводине Драган Илић. Након потписивања од стране представника српских институција – партнера, Протокол ће бити упућен на потписивање италијанским партнерима: Министарству културних добара и активности Италије – Регионални секретаријат за Умбрију, Општине Перуђа – Секретаријат за културу, туризам и универзитет и Музеја Умбрије – Националне Галерије Умбрије. Након тога, приступиће се реализацији планираних програма у наредне три године.

По речима управнице Галерије Матице српске мр Тијане Палковљевић-Бугарски досадашња успешна сарадња српских и италијанских институција реализована је у претходно потписаном протоколу о сарадњу у периоду од 2012. до 2015. године. У оквиру тог споразума радило се на истраживању, заштити, презентацији и промоцији културног наслеђа у контексту одрживог развоја, а подразумевала је и интензивну размену знања и ескперата из области музејске едукације и конзервације, организацију заједничких изложби и музејских програма. Захваљујући тада потписаном Протоколу о сарадњи на локалном развоју у области заштите и вредновања културног наслеђа више од 16 институција склопиле су партнерске односе на реализацији заједничких пројеката из области културе. Палковљевић- Бугарски је подсетила да су реализоване велике изложбе као што је била у Галерији Матице српске “Хуманизам у ренесанса у централним Апенинима: Паралеле” и у Националнопј Галерији у Перуђи ми смо се представили зографском изложбом “Српске иконе између традиције и модерног: Паралеле”.

Зато у наредном периоду, од 2016. до 2018. године, планиран је наставак започете сарадње на заједничким пројектима специјализације и стручног усавршавања, размени изложби, концерата и других видова уметничког стваралаштва, промоцији заједничких вредности и ширењу партнерства, као и изради пројеката усмерених ка европским фондовима из области културе. Нове институције - партнери у наредном периоду, са српске стране биће Покрајински завод за заштиту споменика културе и Завод за културу Војводине, што ће проширити досадашње области сарадње између Војводине и Умбрије.
Секретар Славиша Грујић је истакао да је успшена сарадња и обострано поверење био основ овако добрих резултата, због чега се сарадња наставља јер је она по свему судећи добра за обе регије.
“Посебно ми је драго, што се проширује, како на Покрајински завод за заштиту споменика културе,тако и на Завод за културу Војводине, јер ће тиме и резултати бити бољи за обе стране” нагласио је Грујић и додао да “ се тим бенефитом добија препорука и за будуће сарадње. Осим тога, Умбрија као италијанска регија показала са као добар партнер у овом послу и зато ће пројекат морати да има подршку разних институција културе, што је опет добро како за целу Србију, тако и за Војводину” закључио је Грујић.Зоран Вапа је подсетио да је Покрајински завод за заштиту споменика културе имао пре десет година добру сарадњу са италијанским партнерима са Сицилије, а потом и са партнерима из Умбрије. Посебно нам је драго што се овим Протоколом о сарадњи шири број учесника, јер смо ми партнери,који учествују у бројним међународним пројектима на заштити културног наслеђа и изван наших граница.
Драган Илић је рекао да Завод за културу Војводине своју делатност усмерава више ка савременој уметности и култури, музици, писаној и говорној речи, негујући поље књижевности. У досадашњем раду, имали смо прилику да позовемо и угостимо појединачне уметнике из Италије, а потписивањем овог Протокола та сарадња ће нам се прошитири и на секретаријат за културу и туризам регије Умбрија.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs