Вести


Потписан уговор о изради Катастра напуштених копова на територији АП Војводина

Нови Сад , 03. октобар 2014.
-A A +AПотписан уговор о изради Катастра напуштених копова на територији АП Војводина.

Нови Сад , 03. октобар 2014. .

Покрајинска секретарка за енергетику и минералне сировине Наташа Павићевић-Бајић потписала је Уговор о реализацији пројекта спецификације, израде и имплементације “Катастра напуштених копова на територији АП Војводине”, са деканом Рударско–геолошког факултета у Београду проф. др Иваном Обрадовићем.

Циљ израде Катастра напуштених рудника - копова проистиче из потребе обезбеђивања сигурних и поузданих података, неопходних за извршење Закона о рударским и геолошким истраживањима, с обзиром да је Просторним планом Републике Србије и Регионалним просторним планом АП Војводине, предвиђено да се до 2020. године обавезно изврши рекултивација свих рудника у националним парковима и другим заштићеним подручјима. С обзиром да не постоје подаци о броју, географском положају, статус, стању, спроведеним мерама санације и рекултивације, намеће се потреба да се изврши инвентар ових тзв. “црних тачака”. Приликом израде базе података, посебну пажњу треба посветити извештајним функцијама које омогућавају управљање одрживим развојем и еколошком безбедношћу.

У Катастру напуштених копова-рудника биће унета база података са одговарајућом картом за територију Војводине. База података биће дефинисана у оквиру софтвера ArcGis, који се користи за потребе вођења информативног система у области геолошких истраживања и рударства. Катастар напуштених копова представља део информационог система Републике Србије и за коришћење података плаћа се накнада у складу са Законом.

Рок за израду овог документа је 180 дана, а вредност пројекта износи више од 8 милиона динара.

Овом приликом договорен је други део сарадње између Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине и Рударско-геолошког факултета, кроз учешће Факултета у радним групама , које ће имати за циљ подстицај експлоатације геотермалних вода и минералних сировина на територији АП Војводине.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs