Вести


Потписан уговор о сарадњи између Института БиоСенс и Покрајинског скеретаријата за пољопривреду

Нови Сад , 30. новембар 2017.
-A A +AПотписан уговор о сарадњи између Института БиоСенс и Покрајинског скеретаријата за пољопривреду .

Нови Сад , 30. новембар 2017. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић и директор Института БиоСенс проф. др Владимир Црнојевић потписали су данас уговор о финансирању реализације пројекта “Мониторинг употребом даљинске детекције у пољопривреди, водопривреди и шумарству”.

Мониторинг употребом даљинске детекције подразумева коришћење сателитских снимака у циљу детекције површина под различитим пољопривредним културама (пшеница, кукуруз, сунцокрет и соја) на територији АП Војводине, затим класификације земљаних површина, детекције шумских подручја, детекцију хидрографије и екстракцију података о интензитету метаболичких процеса и стресу биљака.

„Захваљујући сарадњи са реномираним научноистраживачким Инстититутом БиоСенс развијамо додатне елементе дигиталног праћења у пољопривреди, а они се односе на детекцију наводњаваних парцела, детекцију парцела које су покривене противградним мрежама и пластеницима, те парцела које су под изграђеним рибњацима. Очекујемо да ћемо путем платформе детектовати и стање дивљих депонија на територији АП Војводине,“ поручио је Радојевић.

Ресорни секретар појаснио је да потписивање данашњег уговора значи и унапређење рада Покрајинског секретаријата за пољопривреду, јер ће путем дигиталне платформе бити омогућено лакше и ефикасније прећење свих конкурса покрајинског секретаријата за доделу бесповратних финансијских средстава, као и целокупног чињеничног стања пољопривреде на територији Војводине.

Директор Института Био Сенс Владимир Црнојевић рекао је да ће платформа „Агросенс“ која је већ пуштена у рад, овим уговором омогућити сервисе који су пољопривредницима од интереса, као што су метеопрогнозе, дигиталне књиге поља, анализе земљишта, сателитски снимци, снимци из дрона и друге.

Црнојевић је такође навео и могућности новог сервиса евиденције комплетних трошкова пословања, путем којег ће пољопривредници све оно што раде моћи да евидентирају и да добију аутоматски биланс стања по парцелама, културама и на нивоу газдинстава.

Сателитски снимци и подаци које овај пројекат генерише на годишњој бази, значајан су елемент ГИС-а и представљају основ за подршку различитим редовним програмима Секретаријата, као и подршку при ванредним ситуацијама (поплаве, град итд.).
Вредност потписаног уговора између Института БиоСенс и Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство износи 10 милиона динара.

Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs