Вести


Потпредседник Владе Војводине у посети општини Бела Црква

Нови Сад , 11. јануар 2013.
-A A +AПотпредседник Владе Војводине у посети општини Бела Црква.

Нови Сад , 11. јануар 2013. .

Нови Сад, 11. јануар, 2013. године - Током данашње посете општини Бела Црква потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић сусрео се са представницима локалне самоуправе, руководством Националног савета чешке националне мањине и обишао неке од најважнијих институција културе у овом јужнобанатском месту.  Потпредседник Владе најпре је посетио Чешко село, у које је иако се ради о сеоцету са тек неколико десетина житеља, захваљујући Етно-музеју Чеха са збирком експоната посвећених свакодневном животу и наслеђу војвођанских Чеха, активној католичкој цркви и учионици за учење чешког језика, један од центара ове етничке заједнице у Војводини. Потпредседник Грујић је потом посетио и седиште Националног савета чешке националне мањине (Ческ&аацуте; н&аацуте;родни рада) у Белој Цркви где је наставио разговор са председником Штефаном Клепачеком и члановима руководства кровне организације ове етничке заједнице у нашој земљи. У разговору је посебно било речи о најважнијим пројектима и манифестацијама Чеха у Војводини, које чувају не само наслеђе, језичка, културна и духовна обележја ове етничке заједнице, него традиционално чине неодвојиви део војвођанског мултиетничког и мултиконфесионалног пејсажа.

- Војвођанско наслеђе разноликости, толеранције и међусобног уважавања далеко надилази сваку појединачну заједницу, била она бројна или невелика бројем, јер само сви заједно, све наше особености и сродности, чинимо њен препознатљив и јединствен дух. То далеко превазилази питање политике јер чини само суштину наше свакодневице, зато су нам толико важни планови, манифестације и сваки од језика наших етничких заједница - рекао је потпредседник Владе Војводине. У општини Бела Црква први пут, још од времена Краљевине Југославије, ђаци основних школа могу да уче чешки, а захваљујући помоћи Амбасаде Чешке Републике која је обезбедила наставника језика, то чини још стотинак полазника, а чешки језик је и један од службених језика ове општине. Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање потом је посетио општину Бела Црква где је разговарао са замеником градоначелника Марјаном Алексићем, председником Скупштине Ненадом Живановићем и руководиоцима неких од најважнијих културних и информативних установа у овом јужнобанатском градићу, од Радија Бела Црква до библиотеке, Историјског архива и градског Музеја. Као један од најважнијих проблема домаћин је издвојио санацију Културног центра у коме се налази једина сала у граду, мултифункционални простор у коме се одвијају све значајније приредбе, а који је у изузетно тешком стању и неопходна му је хитна санација, реновирање и опремање.
 
- Ово је тек први састанак који смо искористили не само за упознавање него и за то да својим саговорницима представим оно што Влада Војводине и Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање чине посебно у области културе и информисања, када су локалне самоуправе у питању, али и да чујем који су то овдашњи планови, приоритети и најважније потребе током ове и наредне године. У нашем веома отвореном и срдачном разговору упознао сам представнике општине са оним што ће Влада покрајине и Покрајински секретаријат моћи да учине у оквиру конкурса намењених локалним администрацијама у војвођанским општинама, као и са још неким могућностима када је у питању наредни период или неки од проблема и пројеката који имају посебну тежину. Такође је било речи о локалним медијима, о чему смо разговарали и са представницима Националног савета чешке заједнице, али и о неким проблемима, пре свега када се ради о немогућности пријема другог програма Јавне радио-дифузне установе Војводине. Но пре свега када је реч о информисању на језицима националних заједница, јер медији у Белој Цркви и Вршцу, било да се ради о електронским или штампаним медијима, посвећују знатан простор овом важном питању. Трећи ниво данашњих разговора био је везан за проблем Центра за културу који заиста тражи бројне важне интервенције, од бине до гледалишта или мокрог чвора, па ћемо томе посвети посебну пажњу и настојати да пронађемо начин да у неколико етапа омогућимо да овај за читаву културну сцену Беле Цркве најважнији објекат буде на неопходном нивоу. - рекао је Славиша Грујић.
 
У пратњи домаћина потпредседник војвођанске Владе обишао је и Историјски архив и Музеј Беле Цркве, две институције које су упркос скромним средствима, успеле да дигитализују део историјске документације и грађе, и да уз стално изложене експонате сачувају фундус са више од четири стотине предмета, односно да организују савремене мултимедијалне приредбе посвећене богатом историјском наслеђу варошице и међународне манифестације, каква је Ноћ музеја.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs