Вести


Потпредседник Иван Ђоковић на обележавању XI Меморијала "Јован Ђуран“ у част сарачког заната

Нови Сад , 10. јул 2016.
-A A +AПотпредседник Иван Ђоковић на обележавању XI Меморијала "Јован Ђуран“ у част сарачког заната.

Нови Сад , 10. јул 2016. .

Традиционални меморијал ,,Јован Ђуран“, који се по једанаести пут традиционално одржава у част чувеног сарачког мајстора, уједно је и такмичење у вожњи двопрега и четворопрега. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, обратио се окупљеним поштоваоцима традиционалних војвођанских уметничких и старих заната. Покровитељ Меморијала „Јован Ђуран“ је Град Сомбор. Данашњем Меморијалу присувтовао је и син Јована Ђурана, Никола, чији потомци припадају четвртој генерацији сарачлија.
Потпредседник Иван Ђоковић истакао је да Покрајинска влада препознаје и подржава овакве манифестације и у њима види спој свега што представља стуб и окосницу идентитета, културе и развоја АП Војводине. ,,У оваквим манифестацијама очигледна је породична, прегалачка традиција, континуитет на ком је изграђена култура и идентитет Војвођана. С друге стране, евидентно је присуство старих и заборављених заната, на којима је потребно заснивати будућност и привреду као креативни вид индустрије. Недостаје промоција оваквих заната и коњарства у земљи и иностранству, јер се на томе могу градити развојни капацитети Војводине“, рекао је Ђоковић, додавши да име Јована Ђурана није само значајно члановима његове породице, потомке, већ и симбол за читаву Покрајину, те подстицај свим традиционалним и уметничким занатима и породицама које негују занатство изграђујући сопствени идентитет.
Историјски значај меморијала ,,Јован Ђуран“ огледа се у чињеници да је још далеке 1947. године овај чувени занатлија почео да се бави штављењем коже и сарачким занатом. Убрзо потом, отворио је и своју сарачку радионицу, која је од тада производила својеврсна ремек дела за многобројне еминентне личности, попут Јосипа Броза Тита и Њ. В. краљице Елизабете II.
Пре тачно десет година, на предлог председника Удружења одгајивача липицанерске расе коња Србије, Вјекослава Пападопула, одржан је први меморијал ,,Јован Ђуран“ у Келебији, у организацији Коњичког савеза и Ергеле Келебија, и од тада се традиционално одржава у Војводини.
Као и претходне, и ове године меморијал се одржава на помоћном терену ФК ЖАК у Сомбору, а учесници програма такмичили су се у неколико категорија за запреге - вожња прецизности кроз чуњеве за одрасле и јуниоре, вожња прецизности кроз чуњеве четворопрег, док је за сам крај такмичења предвиђена кружна ревија у којој ће учествовати сви пријављени такмичари, којих је ове године преко 30 из читаве Србије.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs