Вести


Потпредседник Ђорђе Милићевић примио делегацију Националног удружења италијанских задруга „AGCI“

Нови Сад , 25. октобар 2016.
-A A +AПотпредседник Ђорђе Милићевић примио делегацију Националног удружења италијанских задруга „AGCI“.

Нови Сад , 25. октобар 2016. .

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић примио је данас делегацију Националног удружења италијанских задруга „AGCI“, коју предводи председник удружења Росарио Алтиери (Rosario Altieri).

Сусрет у Покрајинској влади био је посвећен проналажењу могућности за унапређивање сарадње у области задругарства, привредног амбијента и унапређења сарадње између српских и италијанских привредника.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је, подсетивши да задругарство у Србији има дугу традицију и да ове године обележава 170 година постојања, упознао госте из Италије са ставом нове Покрајинске владе, који се односи на отвореност ка инвеститорима, као посебно важно у контексту нашег бржег привредног развоја.

Милићевић је изнео да Покрајинска влада уважава сваки позитиван предлог, а састанак са представницима асоцијације „AGCI“ назвао је изузетно корисним, уз могућност за презентацију заједничких потенцијала у циљу реализације конкретне сарадње. Како је нагласио, српско задругарство треба оснажити и вратити му некадашњи сјај , а то је могуће управо кроз овакву сарадњу, поготово када се зна да је Италија заузима прво место на листи наших спољнотрговинских партнера.

Велике могућности за сарадњу уочавају се у области пољопривредне производње и прехрамбене индустрије, посебно у области воћарства где бележимо знатни напредак. Како је Милићевић навео, имамо изузетан узор међу произвођачима јабука са севера Италије. Будућа сарадња може дати и значајне резултате у смислу већег заједничког присуства на кинеском тржишту.

Указавши да су задруге у Италији присутне у свим секторима, председник удружења италијанских задруга Росарио Алтиери, исказао је искрено интересовање за сарадњу и партнерство на пољу задругарства у Србији и Војводини. Осим присутности на националном нивоу захваљујући регионалним представницима широм земље, Асоцијација „AGCI“ чини део значајних европских и међународних организација. У складу са тим, Росарио Алтиери је истакао да ће након овог сусрета поднети извештај најјачим задругарима Италије са жељом да на пролеће посете Војводину и у Покрајинској влади разговарају о конкретним циљевима.

Састанку у Покрајинској влади, присуствовали су данас и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, саветник председника за привреду Горан Лазовић и директор Развојног фонда АП Војводине Горан Савић, као и представници Конфиндустрије Србија - удружења италијанских привредника у Србији.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs