Вести


Потпредседник Јешић: Циљ је стварање конкурентнијег прерађивачког сектора

Нови Сад , 09. октобар 2013.
-A A +AПотпредседник Јешић: Циљ је стварање конкурентнијег прерађивачког сектора.

Нови Сад , 09. октобар 2013. .

Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић састао се данас са саветником за пољопривреду у Амбасади Краљевине Холандије у Србији Мартеном Вегеном (Maarten Wegen).

У изјави за медије, након састанка у Влади Војводине, потпредседник Јешић је истакао да је разговор вођен у правцу унапређивања досадашње сарадње Војводине и Холандије у области пољопривреде, са посебним освртом на прерађивачки сектор, помоћ структурним реформама и процесу придруживања Србије ЕУ, као и о предстојећој сарадњи у оквиру наредног Пољопривредног сајма у Новом Саду, чији ће домаћин бити Краљевина Холандија.
„Прерађивачка индустрија и додата вредност у производњи је оно што је важно за нас и ми смо од маја започели разговоре на ову тему. Завршена су и два пројекта у Секретаријату на тему додате вредности. У овој области, планирамо укупно пет пројекта, јер наш циљ није само продаја меркантилних производа већ дорађених финалних производа. Интересантан је податак да наш извоз пољопривредних производа по хектару у Војводини износи 400 евра, што је мање него у земљама региона и далеко испод просека најразвијенијих земаља. У Холандији, пак, извоз износи преко 40.000 евра по хектару. Ми, пре свега, желимо да направимо конкуренцију у прерађивачкој индустрији. Наши фармери су способни, образовани и знају да производе. У прерађивачкој индустрији ћемо постати конкурентни привлачењем нових инвестиција, као и кроз реализацију гринфилд и браунфилд пројекata или укључивањем инвеститора у капитал већ постојећих предузећа, како би се повећала производња а што би за нас значило нова знања и излаз на нова тржишта“, изјавио је потпредседник Јешић након данашњег сусрета са Мартеном Вегеном.
Потпредседник Владе Војводине истакао је да су за Војводину у области пољопривреде, иделани инвеститори Холандија и Белгија. Како је још навео, пут којим Војводина треба да иде подразумева јаке фармере и јаке пољопривредне произвођаче, који знају свој посао и које држава треба да помаже кроз капиталне субвенције. То ће по њему резултирати тиме да имамо здраву храну и јефтиније прехрамбене производе, који ће бити конкурентни на ширем тржишту.
Саветник за пољопривреду Амбасаде Краљевине Холандије у Србији Мартен Веген истакао је да је Војводина одлична пољопривредна регија у Србији, али и целом региону. Стога је данашњи сусрет по њему био изузетан, утолико што се могао упознати са бројним шансама и изазовима који покрајина Војводина нуди.
„Холандски фармери и компаније знају да примарна пољопривредна производња у Војводини нуди велике могућности, али делимо мишљење да je потребно појачати цео сектор производног ланца од примарне до произвођачке индустрије . Ми ћемо детаљно размотрити ове могућности и покушати да искористимо на нјабољи могући начин. Такође, покушаћемо да у области водопривреде, која је традиционално јака област у Холандији, али и у осталим областима у којима имамо заједнички интерес, развијемо најбољу могућу сарадњу“, изјавио је Мартен Веген у Влади Војводине, у прилог плановима за унапређивања заједничке сарадње у пољопривредном сектору .


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs