Вести


Почело Европско првенство у планинском бициклизму

Нови Сад , 12. август 2021.
-A A +AПочело Европско првенство у планинском бициклизму.

Нови Сад , 12. август 2021. .

Европско првенство у планинском бициклизму почело је данас на Петроварадинској тврђави, трком Team Relay Final (XCR), чиме је Србија постала прва земља у региону која је добила прилику да организује ово значајно спортско такмичење.

Првенство је окупило преко 500 представника у планинском бициклизму из 35 европских земаља, а Србија ће имати 23 такмичара, међу којима су и учесници Олимпијских игара у Рију.

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста казао је да је данас изузетно важан дан за српски спорт и за бициклизам, јер је први пут у историји Србија добила прилику да организује једно овако велико такмичење.

„Нови Сад је и овог пута показао да може да стане раме уз раме са светским метрополама. Тврђава изгледа заиста фантастично, услови за трке су веома добри, и надам се да ће се у наредним данима бициклисти добро такмичити и да ће најбољи победити“, рекао је Баста и додао да је ова спортска манифестација организована заједничким снагама Града, Покрајине и Републике.

На свечаном отварању присутнима су се обратили председник Европске бициклистичке уније Енрике дела Kаза, председник Бициклистичког савеза Србије Радомир Павловић, директор такмичења Немања Вајс и члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, који је званично отворио Првенство.

Цвјетићанин је казао да је присуство 503 учесника, из целе Европе, као и великог броја домаћих и иностраних медија прилика да се Нови Сад представи у најбољем светлу и постави на мапу европског бициклизма.

Председник Европске бициклистичке уније Енрике дела Kаза истакао је да је у Новом Саду оборен рекорд по броју учесника, на такмичењу које се организује већ 21 годину.

„Нови Сад је спреман да угости репрезентације из 35 земаља и да технички на високом нивоу организује трке, а све то на једној од најлепших и најзначајнијих локација у Европи. Радујем се предстојећим тркама и овом приликом желим да захвалим свима који су допринели реализацији Првенства“, рекао је Дела Kаза.

Европско првенство у планинском бициклизму одржава се од 12. до 15. августа, a oно што га чини јединственим јесте стаза на Петроварадинској тврђави, која делом иде по бедему и води кроз подземне тунеле, а такмичари пролазе тик уз посетиоце, па ће за многе то бити ново искуство у вожњи.

Европско првенство организују Бициклистички савез Србије, Бициклистички клуб „Нови Сад“ и Војвођанска асоцијација бициклистичких клубова. Такмичење су подржали Град Нови Сад, Покрајински секретаријат за спорт и омладину и Министарство омладине и спорта.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs