Вести


Почео осми Камп толеранције у Бачкој Тополи

Бачка Топола , 28. јул 2014.
-A A +AПочео осми Камп толеранције у Бачкој Тополи .

Бачка Топола , 28. јул 2014. .

У недељу, 27. јула, свечано је отворен VIII Камп толеранције дунавских земаља и регија, који се традиционално одржава у Бачкој Тополи. У име домаћина, присутне и госте поздравила је Мелинда Кокаи Мерњак, градоначелница Бачке Тополе, која је између осталог рекла да ће општина за ових седам дана „усвојити” све кампере - учеснике као драге чланове породице. Позвала је да будемо толерантни целе године и увек, у сваком погледу, а не само у ових недељу дана колико манифестација траје.

Поздравне речи је упутио и Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице. Он је истакао да су у Аутономној покрајини Војводини у службеној употреби шест језика и писама и да с поносом може рећи да покрајина не само да негује, већ и свесрдно подржава национални, верски и културни идентитет свих националних заједница које живе на њеном тлу.

"Мултикултурализам не сме да буде само теорија", рекао је Њилаш, "већ треба да буде део наше свакодневице и нашег живота. Пракса учвршћивања и популаризације толеранције јесте противтеза насиљу, мржњи и дискриминацији." Надаље, према речима секретара, јак национални идентитет и толеранција треба да се допуњују. "Бачка Топола ће наредних седам дана бити главни град толеранције у Европи", рекао је Њилаш.

Шандор Егереши, који је идејни творац Кампа толеранције и председник Фондације "Плави Дунав", такође је поздравио госте а посебно младе учеснике кампа и истакао да је питање толеранције истиснуто на маргину друштвених норми и баш зато сви заједно, а посебно млади, треба да се активно укључе у напоре да се побољша или исправи друштвена морална криза у свету. Он је уједно захвалио Покрајинској влади, Покрајинском секретаријату за образовање, управу и националне заједнице, на финансијском улагању, као и спонзорима, донаторима, без чије помоћи ова манифестација не би могла да се одржи.

Међу гостима били су још Гунтер Циш (Gunter Czisch), градоначелник Улма, Ана Томанова Маканова, потпредседница Скупштине АП Војводине, Мирослав Васин, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова, Бранислав Бугарски, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и многи други.

На седмодневној манифестацији ове године учествоваће преко 120 младих из седам европских земаља Дунавске регије. Мото овогодишњег кампа је: „Будимо толерантни!”


Извор: ПС за образовање, управу и националне заједнице

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs