Вести


Почиње са радом Академија за информационо-комуникационе технологије у Новом Саду

Нови Сад , 28. март 2014.
-A A +AПочиње са радом Академија за информационо-комуникационе технологије у Новом Саду.

Нови Сад , 28. март 2014. .

У Пословном инкубатору Нови Сад отворена је Академије за информационо– комуникационе технологије (ИКТ), која ће оспособљавати младе за рад у сектору информационих и комуникационих технологија. Интензивним курсевима и стажирањем, 40 полазника Академије стећи ће неопходна знања и искуство у погледу информатике, израде вебсајтова, апликација, као и многе друге вештине које ће им омогућити лакши пут до запослења или сопственог бизниса.

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин обратио учесницима овог пројекта: ИКТ кластер и USAID, полазницима и предавачима, као и присутним гостима. Представљању пројекта присуствали су директорка Канцеларије за економски развој при USAID у Србији Сузан Кутор, директор USAID пројекта одрживог локалног развоја Хауард Окман, директор Војвођанског ИКТ кластера Милан Шолаја, Мирјана Дукић Мијатовић из Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада, као и предавачи и полазници Академије.

Покрајински секретар за привреду Мирослав Васин истакао је значај помоћи коју нашој земљи пружа USAID, те како овај пројекат може понети знак ,,Најбоље из Србије“.
,,Приближавање европским нормативима кроз најнапреднији сектор, као што је сектор информационих технологија, показује сву снагу управо на примеру реализације овог пројекта. Завршетак обуке отвара могућности давања респектабилног запослења у руке младим људима. Ово је снажна, прогресивна европска идеја, а наша земља преко овог пројекта постаје лидер у ИТ сектору у региону. Велику захвалност дугујемо Милану Шолаји и његовим сарадницима, јер је почетак реализације овог пројекта најлепша порука коју смо могли послати Европи и свету: жеља за усавршавањем и напретком. На 40 места конкурисало је чак 140 полазника, а млади људи који су уписани на Академију моћи ће да се укључе у модерне токове друштва и лакше нађу запослење“, рекао је Васин.

Сузан Кутор испред USAID је истакла да ће полазници Академије стећи практично знање и додатно образовање након формалног образовања, а све у циљу поспешивања ефикасности стручног кадра на радном месту. Новосадски ИКТ кластер је у сарадњи са Универзитетом у Новом Саду успешно сагледао ситуацију и околности и препознао хтења и потребе младих. Овај пројекат је одличан пример сврсисходне сарадње пословне сфере и универзитета у погледу запошљавања и конкурентности. Куторова сматра да пројекат нуди иновативан аспект образовања- комбинацију практичног знања и стажирања, а да ће, притом, полазници стеченим знањем обогатити како сопствену локалну заједницу, тако и утицати на свеобухватни развој АП Војводине.

Војвођански ИКТ кластер је препознао значај ефеката отварања ИТ Академије, пројекта који је започео пре око 3 године. Директор ИКТ кластера Милан Шолаја је напоменуо да је USAID прави партнер за пројекат овог обима и комплексности: ,,Број радних места у ИТ индустрији расте брже од пораста броја квалификованих кадрова. Информационе технологије залазе у све поре рада и живота и стално се унапређују. Формално образовање није више довољно, стога додатним образовањем: интензивним курсевима и праксом, настојимо да ублажимо негативне ефекте који произилазе из постојећег система. Доказана је веза између улагања у ИТ и свеобухватног економског развоја и технолошког напретка“, рекао је Шолаја и нагласио да су ефекти овог пројекта лакше запослење и доказ да је овакав концепт едукације функционалан.
Обуке ће се вршити у просторијама ИКТ кластера у Пословном инкубатору Нови Сад, као и у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама у Новом Саду.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs