Вести


Пољопривредни факултет обележио 60 година постојања

Нови Сад , 21. новембар 2014.
-A A +AПољопривредни факултет обележио 60 година постојања.

Нови Сад , 21. новембар 2014. .

Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду, данас је на свечан начин обележио 60 година постојања. У амфитеатру Факултета одржана је тим поводом свечана академија и уручена су специјална признања, која се додељују заслужним институцијама и појединцима.

Како су истакли декан Пољопривредног факултета проф. др Милан Поповић, представници академске заједнице, покрајинске и републичке владе, научног и привредног сектора из земље и иностранства, Пољопривредни факултет у Новом Саду пролази пут сталног развоја, утканог у остварења пољопривредних наука и производње у знања стручњака и непосредних произвођача. Факултет је настао у време неразвијене пољопривреде, готово руралног типа. Први је дао четири тако неопходне генерације агронома опште стручне спреме, а затим је са развојем интензивне производње и мењањем структуре производње започето образовање агронома усмереног стручног образовања који данас својим знањем доприносе развоју квалитетне производње хране, управљању производњом на савременим техничко-технолошким, економским и еколошким принципима. Оснивање Пољопривредног факултета имало је значај не само за развој пољопривреде већ за укупни друштвени живот Новог Сада, Војводине, Србије али и целе СФРЈ. Пољопривредни факултет основан заједно са Филозофским факултетом, потврђује нераскидиву везу два богатства Војводине. Та два факултета су нуклеус данашњег Универзитета, а њихово отварање имало је изузетан значај за научни, привредни и културни развој АП Вовјодине и земље у целини.
Покрајинска влада, односно Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој и Пољопривредни факултет негују дугогодишњу сарадњу. Тим поводом, ресорном секретаријату додељено је специјално признање, а повељу са плакетом примио је покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов.
„Пољопривредни факултет је идентитет овог поднебља и пре шездесет година наши преци су имали наум и свест шта нам је потребно. Зато није случајно што су прво били основали Пољопривредни факултете и Филозофки факултет. Сваки на свој начин су стожер овог друштва. Било је покушаја заустављања историјског точка у неком периоду, међутим дошли смо до тога да су очи целе Србије, па и регије уперене у пољопривреду. Верујем да ће будуће активности бити још више посвећене сарадњи са колегама из Европске уније, који су и данас овде гости“, истакао је покрајински секретар Павлов подсетивши да ће ресорни секретаријат пружати подршку за пројекте и научну сарадњу, коју Универзитет остварује на међународном нивоу. Ресорни секретар је нагласио и да је Пољопривредни факултет оно од чега ће будуће генерације моћи и морати да живе, те поручио да као представник извршне власти има одговорност и, да ће се стога веома трудити да заједно у сарадњи са својим колегама из европских фондова и Европске уније, и регионалних фондова, допринесе да рад на овој институцији и Универзитету буде и лакши и успешнији.
За 60 година постојања факултет је промовисао више од 10.000 инжењера агрономије, више од хиљаду магистара наука, више од 700 доктора наука, око 300 мастера по Болоњском програму, и исто толико доктора ветеринарске медицине. Број објављених научних радова и пројеката, било би тешко и набројати.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs