Вести


Први пут у Србији одржан научни симпозијум о сексуалном образовању

Нови Сад , 26. септембар 2015.
-A A +AПрви пут у Србији одржан научни симпозијум о сексуалном образовању.

Нови Сад , 26. септембар 2015. .

У великој Сали скупштине АП Војводине данас се тражила столица више, а разлог томе било је одржавање међународног научног симпозијума „Сексуално образовање и унапређење репродуктивног здравља“ у организацији Покрајинског секретаријата за спорт и омладину уз техничку подршку Института за јавно здравље Војводине. По први пут у нашој земљи сексуално образовање, његова примена, историјски аспекти и његово заправо значење, био је разлог да се окупе еминентни стручњаци из области медицине, психологије, педагогије, социологије и цивилног сектора из читаве Европе.

Наиме, у оквиру пројекта „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“, који заправо и јесте сексуално образовање, а који се већ трећу годину заредом успешно спроводи у војвођанским средњим школама одржан је овај скуп, а све у циљу промоције бриге о репродуктивном здрављу младих. Посебан гост овом приликом била је и докторка Олга Лубер чланица радне групе Светске здравствене организације за израду Водича за примену стандарда за сексуално образовање у Европи.

На самом отварању симпозијума, присутнима се обратила покрајинска секретарка за спорт и омладину, Мариника Тепић, која је 2012. године била и иницијатор тада пилот пројекта, а сада пројекта који се проводи у 72 средње школе у Војводини.

„Од тренутка када сам ступила на функцију покрајинске секретарке за спорт и омладину јула 2012. године, обећала сам пре свега себи, а онда и мојим сарадницима, да ће нам системско решавање проблема младих бити приоритет, како у области спорта, тако и у области омладине, а нарочито када је у питању јавно здравље младих у оба сектора. Један од главних разлога је што смо за веома кратко време, увидом у анализе и резултате пројеката на ову тему, детектовали да је један од горућих проблема младих у Аутономној покрајини Војводини, као и у читавој Републици Србији, појава малолетничких трудноћа и њених последица, а нарочито сексуално преносивих инфекција, речју репродуктивно здравље, нарочито репродуктивних права, основних људских права, питања пола и рода, сваковрсног насиља, а посебно вршњачког. Дуго смо размишљали о најефикаснијем начину решавања овог проблема и закључили да је једини прави пут превенција, односно едукација о репродуктивном здрављу у оквиру образовног система, као једини начин да сви млади системски и редовно буду укључени у овај процес и да имају једнаку доступност свим информацијама.

Тако смо одмах у октобру 2012. године формирали у оквиру Секретаријата Радну групу за припрему и израду плана рада опционог предмета „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу” и пратећег приручника, уз подршку и Покрајинског секретаријата за здравство. Стручњаци Радне групе из области гинекологије, урологије, психологије, епидемиологије, социјалне медицине и омладинског рада вредно су радили на сваком сегменту овог пројекта пуних десет месеци. На самом почетку, за школску 2013/2014. годину одабрали смо десет средњих школа на територији АП Војводине (пет гимназија и пет стручних школа), у којима је 1.200 ђака у 40 одељења имало прилику да учествује у здравственом васпитању о репродуктивном здрављу”.“

Секретарка Тепић је потом навела и истраживања која су спроведена у оквиру овог пројекта, а које је радио Институт за јавно здравље Војводине, а која данас представљају одличан аргумент због чега је сексуално образовање неопходно.

„У марту месецу 2013. године, у сарадњи са Институтом за јавно здравље Војводине и универзитетским професорима, пројекат смо започели истраживањем „Репродуктивно здравље младих”, које је испитало ставове и знања ученика о репродуктивном здрављу, а међу анкетиранима су били и њихови родитељи, са радошћу прихватајући да њихова деца уче о репродуктивном здрављу. У сваком тренутку наилазили смо и на нестрпљење ђака, јер су и они свесни да на интернету, који су у истраживању наводили као најчешћи извор информација, не могу наћи одговоре на сва своја питања и дилеме којих у тој животној доби имају много.“ Она је овом приликом додала и да превенција нема и не сме да има цену:

„Често смо наилазили и на питање колико овако један пројекат може да кошта државу? Сматрамо да здравље наших младих не сме да има цену и да је и по државу далеко јефтиније улагање у превенцију кроз образовни предмет, него касније лечење последица сексуално преносивих инфекција, нежељених трудноћа и сл., које много више коштају не само новца, здравља, већ неретко коштају и главе.

После изузетно успешне прве пројектне године, за ову другу 2014/2015. годину, припремали смо се тестирајући сами себе, мотиве који су нас повели и циљеве према којима смо ишли. И тако, за разлику од прошле године, када смо ми били ти који су тражили партнерске школе за учешће на пројекту, ове године су се саме школе пријавиле на јавни конкурс Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, и то њих 70. Предмет ће се изучавати у 66 школа, чиме ћемо имати осамдесетпроцентну територијалну покривеност у целој Војводини. И тако се полако, али сигурно, заједно и оправдано ближимо нашем крајњем циљу – иницијативи за измену и допуну ресорних образовних прописа како би се овај садржај увео бар као изборни предмет у све школе на територији Републике Србије.

У овом, трећем циклусу, поново смо расписали јавни конкурс и ове школске 2015/2016 године „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ ће се реализовати у 72 средње школе. Укупно 12 хиљада другака ће до јуна 2016. године бити обухваћено овим јединственим пројектом. Точак се завртео. Једном ћемо сигурно стићи до краја“, закључила је секретарка Тепић.

Присутне је поздравила и професорка др Александра Капамаџија, чланица Радне групе, која је истакла важност, како овог пројекта, тако и симпозијума, а све у циљу управо очувања репродуктивног здравља младих. Препуна сала је потом имала прилике да слуша предавање докторке Олге Лубер, најистакнутије стучњакиње у области сексуалног образовања у Европи, која је потанко објаснила како изгледа сексуално образовање у развијеним земљама Европе од почетка његове примене па све до данас. Професорка др Нила Капор Стануловић одржала је предавање на тему Хуманизације односа међу половима, а потом су присутни имали прилике да од доц. др Дубравка Лепушића сазнају како је текла примена здравственог васпиитања у Хрватској. О сексуалном образовању као виду превенције ризичних сексуалних понашања и значају психолошких компонената програма „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ говорила је професорка др Марија Зотовић, док је доц. др Снежана Укропина представила садржај и облик едукације, као и резултате процене знања ученика након примене овог пројекта. Такође, о праћењу пројекта „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ говорила је и психолошкиња Драгица Јовишевић.

На самом крају, присутни су имали прилику да слушају и предавање докторке Катарине Седлецкy о улози саветовалишта за младе у васпитању за безбедно сексуално понашање у Србији, као и предавање др Алексеја Кишјухаса о увођењу сексуалног образовања кроз социоисторијски аспект и политичке контроверзе.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за спорт и омладину

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs