Вести


Председник Бојан Пајтић примио сталну координаторку УН у Србији Ирену Војачкову Солоран

Нови Сад , 27. новембар 2014.
-A A +AПредседник Бојан Пајтић примио сталну координаторку УН у Србији Ирену Војачкову Солоран.

Нови Сад , 27. новембар 2014. .

Председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић примио је сталну координаторку УН у Србији Ирену Војачкову Солоран. Разговору су присуствовали и потпредседник Покрајинске Владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин и покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић.

Током сусрета било је речи о унапређивању потенцијала наше покрајине путем развоја туризма и предузетништва, у области заштите животне средине уз одрживи локални економски развој и посебну подршку женском предузетништву, као и могућности брендирања домаћих производа.

Стална координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова Солорано рекла је да Програм УН за развој, који је усредсређен на заштиту животне средине и локални развој, посебно помаже развој еко-туризма у заштићеним зонама Србије. Предлог је да ова светска организација заједно са покрајинском администрацијом и локалним самоуправама развија пројекат у Националном парку Фрушка гора везан за одрживи туризам у функцији развоја тог подручја, који ће бити од изузетног значаја за нашу покрајину и регију. Овакав предлог потиче и отуда што Национални парк и Фрушка гора представљају наш најстарији национални парк у Србији који поседује јединствене природне, културне и духовне вредности. Истакнуто је да се у окружењу Фрушке горе и његове заштитне зоне налази седам локалних самоуправа са више десетина насељених места уз чињеницу да Национални парк Фрушка Гора представља плућа наше покрајине.

Председник Пајтић је истакао да је од посебне важности развијање заједничких међународних пројеката, како би сачували ово јединствено природно и културно наслеђе и помагали посебним групама становништва као што су жене, односно развијали женско предузетништво. Речено је и да је значајно да се женско предузетништво може развијати на традиционалан начин у складу са животом који воде, а што ће омогућити и отварање нових радних места, као и да у скалду са природом и местом живота развијају своје мале економије.

Саговорници су се данас посебно осврнули на питање дугорочног решавање и јачања професионалних компетенција ромске популације.

Представници Покрајинске владе су истакли да је Покрајинска влада кроз конкретне активности показала спремност на убрзавању процеса смањења сиромаштва припадника ромске популације и унапређивања њиховог свеукупног положај у друштву. Оно на чему се посебно инсистирало је менторска подршка, јер су партнери у оваквом послу показали висок степен сарадње и показали да је могуће умрежавање невладиних организација и државних институција зарад циљева, какав је изградња економске и образовне елите. Статистика говори да се утицало на повећање укупног броја ученика ромске популације на свим образовним нивоима.

Ирена Војачкову Солоран посебно је, уз пројекте намењене јачању женског предузетништва, похвалила успех наше покрајине у области инклузије Рома. Истакла је да је Војводина показала велику заинтересованост за стварање основа за већу професионалну укљученост у целокупан друштвени систем ове групе, и да се очигледно радило на сензибилизацији јавности за живот са Ромима.

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs