Вести


Председник Владе АПВ у Вршцу посетио студенте - будуће васпитаче на ромском језику

Нови Сад , 22. фебруар 2012.
-A A +AПредседник Владе АПВ у Вршцу посетио студенте - будуће васпитаче на ромском језику.

Нови Сад , 22. фебруар 2012. .

Нови Сад/Вршац, 22. фебруар 2012. године - Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић посетио је данас у Вршцу поводом облежавања Међународног дана матерњег језика, Високу школу струковних студија за образовање васпитача "Михајло Палов". Председник војвођанске Владе се у школи за васпитаче сусрео са њеним полазницима, који похађају студијски програм за образовање васпитача на ромском језику.Уз председника Пајтића са студентима Ромима, који су својим гостима приредили и пригодни уметнички програм, разговарали су и Душко Јовановић директор покрајинске Канцеларије за инклузију Рома, градоначелник града Чедомир Живковић, покрајински секретар за културу И јавно информисање Милорад Ђурић, као и домаћин, директор школе Грозданка Гојков.

- Када се ради о програму образовања васпитача на ромском језику у вашој школи, посебно ми је задовољство што се већ налазимо у фази када очекујемо прве дипломце на студијском програм ове групе. То ме охрабрује и уверава да смо били у праву када смо пре три године, започели овај јединствени програм подршке образовању васпитача на ромском језику. А то јесте јединствен програм, у европским, па и у светским размерама. Ми у Војводини, пошто смо предњачили у напорима за очување националног идентитета свих наших националних заједница које традиционално живе на овим просторима, свакако да смо имали обавезу да и Ромима пружимо исту ону врсту шансе за очување сопственог језика и културе, какву су у покрајини имале и друге наше заједнице. У овом моменту са поносом можемо да кажемо да смо, захваљујући политици и програмима подршке образовању ромске деце које смо водили током последњих осам година, дошли до тога да на Универзитету у Новом Саду студира три стотине студента Рома - што је огроман корак напред и што практично значи да студенти чине један посто укупне популације. Имамо и хиљаду средњошколаца, ђака ромске националности од којих велики број ужива неки од облика подршке.

Ми ћемо наставити са подржавамо све пројекте и програме намењене ромској деци и ученицима, од доделе стипендија, бесплатног студирања и школовања, набавке уџбеника, позитивне дискриминације, обезбеђивања смештаја и да управо кроз образовање и пројекте попут овог који треба да створи васпитаче на матерњем језику, младе људе који ће читаву ромску заједницу повући унапред. Јер данас је ромска популација најугроженија у економском али и у културолошком и образовном смислу а управо млади, образовани људи, интелектуалци попут полазника и студента ове школе јесу они који могу учинити да свим члановима своје заједнице обезбеде боље место и статус у друштву. Програми које смо покренули су неповратни, они дају и морају дати резултате - рецимо само да смо основали 75 фирми којима су Роми власници и запослени а  ромска заједница је данас сасвим другачија него пре осам година када смо неке од ових програма започели, уз велику подршку и уз признање од наших партнера из ЕУ. А та позиција ће заправо тек бити другачија јер очекујемо да ће припадност ромској заједници престане да буде социјална квалификација већ само ону етничка. Дакле наш циљ и оно што је наша визија,  јесте да у будућности т ромска заједница буде на истом социјалном и економском нивоу развоја као и друге наше заједнице. Да имамо што више образованих младих људи и да се подичимо како смо заједнички изнели један овакав изванредан програм - рекао је у свом обраћању студентима, професорима и гостима на данашњем сусрету у школи „Михајло Палов".

Програм за образовање васпитача на ромском језику јединствен је у европским размерама и представља велики допринос напорима покрајинских институција у процесу инклузије Рома И посебно напора за укључивање ромске деце у систем образовања, не само као ученика и студената већ И будућих наставника, професора, васпитача и педагога. Дугорочни циљ овог пројекта јесте стварање што повољнијих услова за укључивање ромске деце и у предшколске установе, као и стварање неопходног кадра васпитача за рад на матерњем, ромском језику.
 На Високој школи тренутно овај програм похађа 16 студената Рома, а прва генерација студената ускоро ће завршити овај јединствени програм, тако да ће до краја ове године очекују први дипломирани васпитачи.
 Студијски програм образовања васпитача на ромском језику, створен је у сарадњи Канцеларије за инклузију Рома, Матице Ромске, Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице односно Владе Војводине а реализује се на Високој школи струковних студија за образовање васпитача „Михајло Палов" у Вршцу. Канцеларија за инклузију Рома такође, као додатну помоћ, сноси трошкове пријемних испита, уписа, набавке уџбеника И полазницима додељује месечну стипендију у износу од 6 хиљада динара.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs