Вести


Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић обишао обновљени Српски дом у Сремској Митровици

Сремска Митровица/Нови Сад , 27. март 2014.
-A A +AПредседник Владе Војводине др Бојан Пајтић обишао обновљени Српски дом у Сремској Митровици.

Сремска Митровица/Нови Сад , 27. март 2014. .

"Српски дом у Сремској Митровици има непроцењив културни и просветни значај не само за овај град, већ за цео Срем. Он је до 1945. године био седиште свих културних и просветних институција српског народа у овом граду. Јесте данас Војводина проглашена за најбољу регију кад је инвестирање у питању, али потребно је да се задовоље и духовне потребе њених грађана. Због тога је покрајинска Влада у реконструкцију Српског дома уложила 20 милиона динара", изјавио је председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић након обиласка Српског дома и Православне цркве Светог Димитрија у Сремској Митровици.

Зграда Српског дома једна је од најрепрезентативнијих грађевина у центру Сремске Митровице, у којој су данас смештене значајне установе културе, као и црквена општина. Прошле године, Фонд за капитална улагања одобрио је 20 милиона динара. Овим средствима обновљен је део ентеријера Српског дома.

"Зграда Српског дома данас блиста као у време кад је направљена. То је дуг који одужујемо генерацијама које су пре нас стварале на овом подручју и наставићемо да улажемо у оне институције које су важне управо за просвету, културу и задовољавање духовних потреба грађана", рекао је председник Пајтић и изнео податак да је покрајинска Влада обновила 89 споменика културе и верских објеката у Војводини.

Српски дом је грађевина подигнута 1895. године средствима Српске православне црквене општине. У њему су биле смештене различите институције, најпре Српска грађанска читаоница и Српско певачко црквено друштво које су имале пресудан културно-просветни значај у историји града. Данас се у овом објекту налазе градска библиотека, позориште „Добрица Милутиновић“, галерија „Лазар Возаревић“ и зграда Црквене православне општине. Зграда представља заштићено културно добро још од 1966. године.

У име Епархије сремске, на обнови Српског дома захвалио се владика сремски господин Василије. Према његовим речима, обновљене одаје Српског дома служиће за све оне потребе народа, што ће програмски осмишљавати црква и управа града.

"Настављамо да учествујемо у ревитализацији објеката који имају специфичан значај за културу и укупан развој неке средине", изјавио је в.д. директора Фонда за капитална улагања Војводине Небојша Маленковић и најавио да Фонд наставља и са започетим инвестицијама у Сремској Митровици, осврнувши се пре свега на радове и опремање Интерног одељења Болнице у овом граду.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs