Вести


Председник Егереши са студентима о Војводини, толеранцији и ЕУ

Нови Сад , 29. новембар 2011.
-A A +AПредседник Егереши са студентима о Војводини, толеранцији и ЕУ.

Нови Сад , 29. новембар 2011. .

 Нови Сад, 29. новембар 2011. - Председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши разговарао је данас са студентима и професорима новосадског Факултета за европске правно-политичке студије (ФЕППС) о стратешким циљевима покрајинске администрације, значају толеранције и очувања вишенационалног и мултикултуралног миљеа АП Војводине и европским интеграцијама.  Егереши је нагласио да се европска политика војвођанске администрације заснива на три кључна сегмента, раду на даљој европеизацији, децентрализацији и регионализацији, активној међурегионалној сарадњи и успостављању пријатељских и партнерских односа са европским регионима и очувању мултикултуралности, мултинационалности и вишејезичности Војводине. Говорећи о потреби суштинске децентрализације и регионализације Србије, Егереши је  нагласио да је за такав процес неопходна и промена Устава Републике Србије, како би он постао "еврокомпатибилан". Егереши је рекао и да је уверен у то да је Статут АП Војводине у складу са важећим Уставом Србије, те одбацио све оптужбе оптужбе да у Војводини постоји сепаратизам.
 "Нико паметан, нико нормалан у овој земљи не размишља о сецесији и о сепаратизму у Војводини, нити има такве амбиције. Али, размишљамо о широкој аутономији у оквиру Републике Србије, у складу са европском праксом, која би нам омогућила да се Војводина даље развија као модеран европски регион ", истакао је Егереши. 

Председник Скупштине Војводине је са студентима разговарао и о важности вишенационалног и мултикултуралног миљеа АП Војводине, о потреби да живимо "не једни поред других већ једни са другима".
 Он је указао на добру и продуктивну сарадњу Скупштине АП Војводине и покрајинских органа са Министарством унутрашњих послова Србије на спречавању и превенцији инцидената изазваних националном нетрпељивошћу, наглашавају да допринос борби са онима који такве тенденције подржавају морају дати сви, од државних, покрајинских и органа локалне самоуправе до школа, родитеља и самих грађана. Председник Егереши је посебно нагласио да је највећи проблем са којим се свакодневно суочавају грађани АП Војводине, али и читаве Републике Србије, незапосленост, односно тежак социјални положај грађана.
 "Дубоко сам свестан, а обиласком општина и места по Војводини и лично сам се уверио у то, да је наш највећи проблем лош економски и социјални положај наших грађана. Због тога упућујем иницијативу и предлог председнику Републике Србије да у што скоријем року окупи најбоље економисте, стручњаке и експерте из свих области привреде и социјалне политике, а имамо таквих, да заједничким снагама направе прецизне и јасне платформе и стратегије економског опоравка и борбе против сиромаштва", нагласио је председник Егереши. Он је позвао студенте и професоре Факултета за европске правно-политичке студије да у суботу, 3. децембра, посете Скупштну АП Војводине, где ће бити организована традиционална манифестација Дан отворених врата, поводом Међународног дана људских права.КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs