Вести


Председник Игор Мировић обишао радове на уређењу деонице канала Врбас-Бездан код Сивца

Нови Сад , 15. јун 2017.
-A A +AПредседник Игор Мировић обишао радове на уређењу деонице канала Врбас-Бездан код Сивца.

Нови Сад , 15. јун 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас код Сивца велике радове које су предузеле „Воде Војводине“ на измуљењу деонице канала Врбас-Бездан на овом терену и том приликом изјавио да су ти радови само део значајних инвестиција које се у овој години реализују у области водопривреде на територији АП Војводине. Он је нагласио и то да ће се чишћење и уређење канала Врбас-Бездан, познатијег као Велики бачки канал, наставити и наредних година у континуитету, све док се не очисти у целој својој дужини од 83 километра.

Поред радова на деонице канала Црвенка-Сивац, Мировић је навео да ће се ове године у Војводини изводити већи инвестициони радови на изградњи и санацији канала и водопривредних објеката на још 10 локација, између осталог и у зони Саве код Хртковаца и Гомолаве.

Председник Покрајинске владе је додао да су за водопривреду и ребалансом покрајинског буџета, који ће се сутра наћи на дневном реду Скупштине Војводине, предвиђена додатна средства и подсетио да је само пре неколико дана, у сарадњи Покрајинске владе, локалних самоуправа и „Вода Војводине“, већ обезбеђено више од 870 милиона динара за чишћење и одржавање канала који су технички мање захтевнији него Велики бачки канал.

Навео је, такође, инвестициони програм за наводњавање више од 13.000 хектара који се финансира из Фонда Абу Даби. У наредних неколико недеља, очекује се да почну радови на више локација када је реч о припреми система у техничком смислу, у делу спремности да се прихвате елементи за наводњавање и тиме започне овај важан посао који је такође, како је рекао, деценијама био запуштен.

„Веома сам задовољан начином на који су „Воде Војводине“ припремиле овај посао, изводе га технички коректно, укупан обим инвестиција у овој години ће бити значајно већи него ранијих година и то ће допринети и унапређењу система заштите од поплава и квалитету система у будућности у сегменту наводњавања. Покрајинска влада ће наставити са реализацијом ових послова у овој и у наредним годинама“, рекао је Мировић.

Радови на чишћењу Великог бачког канала на деоници канала Црвенка-Сивац дугој 11 километара вредни су 60 милиона динара. Према речима в.д. директора „Вода Војводине“ Славка Врнџића, радови ће бити готови до почетка јесени и наредне године се планира нова деоница узводно од Сивца, према Сомбору. Тренутно велики багери извлаче из канала седимент таложен у кориту више од пет деценија, уређују се обале и прави тзв. инспекциона стаза ширине од пет метара. Циљ је да се измуљењем удвостручи проток воде садашњих 18 на 35 кубних метара у секунди. Након завршетка ових радова приступиће се разастирању и уређењу земљаних депонија.

Све ове активности изводе се у циљу побољшања функционалности каналске мреже Хидросистема Дунав-Тиса-Дунав, као вишенаменског система у погледу наводњавања, одводњавања, као и коришћења канала у рекреативне сврхе.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs