Вести


Председник Мировић: Железнички саобраћај преко Жежељевог моста до краја новембра

Нови Сад , 08. јун 2017.
-A A +AПредседник Мировић: Железнички саобраћај преко Жежељевог моста до краја новембра.

Нови Сад , 08. јун 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, данас су били домаћини европском комесару за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханесу Хану, који је посетио Нови Сад.

Сусрет Мировића и европског комесара Хана, министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић и министра енергетике Александра Антића, започео је на Петроварадинској тврђави.

Након кратког састанка, Мировић је са гостима обишао место изградње Жежељевог моста, преко којег ће се крајем новембра месеца, како је председник Покрајинске владе рекао, сасвим извесно већ одвијати железнички саобраћај.

„ Оно што је важно, то је да је покрајинска администрација јуче обновила грађевинску дозволу за приступне саобраћајнице мосту, и у наредних десет дана започеће радови на њиховој изградњи“, изјавио је Мировић представницима медија и додао да ће се ти радови, који ће трајати нешто дуже, изводити и након пуштања у функцију овог моста за железнички саобраћај.

Председник Покрајинске владе је рекао да је веома важно да више нема никаквих финансијских, техничких, организационих или било којих других проблема, којих је било у прошлости.До овог резултата дошло се према Мировићевим речима захваљујући ангажовању свих страна, наших партнера из Европске комисије, посебно надлежних иминистрастава и нас на регионалном и локаланом нивоу. То је како је председник Мировић истакао велико охрабрење и за међународни транспорт који овуда пролази, а посебно за град Нови Сад и свакодневни живот који се у њему одвија. Председник Мировић се посебно захвалио Јоханесу Хану, који је данас могао да види озбиљан напредак у реализацији овог посла.

Европски комесар за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханес Хан истакао је овом приликом да овај мост није битан само за Нови Сад, Војводину и Србију, већ за читав регион и целу Европу „јер је то кључна тачка која повезује две стране велике реке - једне велике артерије Европе“.

Хан је рекао да je овај европски пројкат потпуно оправдан, јер је реч о пројекту од суштинске важности и који ће бити веома користан. Подсетивши да је укупна вредност овог пројекта 53 милиона евра, од чега је 34,5 милиона евра износ који је дала Европска унија, навео је да је по њему ово најбоља инвестиција за бољу повезаност Новог Сада, овог региона и читаве Европе. Овај мост је битан у повезивању људи, и представаља један од најбитнијих елемената агенде повезивања у подручју западног Балкана, која треба да допринесе у јачању веза привреде региона и стварању нових пословних прилика. Хан се овом приликом захвалио свим партнерима у овом послу на посвећености и одлучности да се заврши реализација овог великог пројекта, који ће већ крајем године почети да се користи. Завршетак овог моста иде и у прилог чињеници да ће Нови Сад у 2019. представљати престоницу младих, а 2021 европску престоницу културе, што опет носи снажну симболику премошћавања и повезивања култура људи читаве Европе.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је иостакла да је изградња Жежељевог моста прави пример сарадње Србије са Европском унијом. Подсетивши да је први мост изграђен за четири године, од 1957. до 1961. године, да је срушен у НАТО бомбардовању 1999. године, и да је негде било потребно 13 година да се тадашње владе и Европска унија договоре да се крене у изградњу новог Жежељевог моста. Ресорно министарство је по свом формирању пре три године све проблеме у регулисању обавеза око моста који су постојали отклонило, подсетила је медије министарка Зорана Михајловић. Она је потврдила још једном речи председника Мировића да не постоји ништа што покрајинска и републичка влада није решавала заједнички са извођачима , Градом Новим Садом и Европском унијом. Зорана Михајловић је уверена да ће у августу мост бити спојен, а да ће 21. новембра бити пуштен железнички саобраћај преко њега, и да ће све бити урађено према заједничком динамичком плану. Зорана Михајловић је истакла да се у будућности мора радити много више заједно и у бољој координацији са Европском унијом, јер је Србија кључна држава у региону одговорна за њгову стабилност.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs