Вести


Председник Мировић и премијер Словачке отворили манифестацију Словачке националне свечаности

Бачки Петровац , 09. август 2019.
-A A +AПредседник Мировић и премијер Словачке отворили манифестацију Словачке националне свечаности.

Бачки Петровац , 09. август 2019. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и премијер Републике Словачке Петар Пелегрини отворили су вечерас, у Словачком војвођанском позоришту у Бачком Петровцу, манифестацију Словачке националне свечаности „100 година са народом, у народу, за народ“.

Честитајући национални празник словачке националне мањине председник Мировић подсетио је да се одлуком Скупштине Војводине 9. август обележава као датум од посебног значаја за словачку националну заједницу, а тиме и за АП Војводину и Републику Србију у целини, што је потврда, како је рекао, међусобног уважавања и разумевања.

Установили смо, додао је председник Мировић и покрајинско признање у области људских и мањинских права „Људевит Мичатек“, које ћемо први пут доделити у децембру, као почаст, не само будућем лауреату већ и великану и великом борцу за права не само Словака већ и свих других народа – Људевиту Мичатеку.

Вечерас, овде у Бачком Петровцу, у најважнијем центру Словачке националне мањине у АП Војводини, славимо и 100 година од оснивања словачке гимназије и штампарије, што показује да је одлука донета пре 100 година да заједно, равноправно и сложно живимо потврдила темеље да сваки идентитет буде сачуван, рекао је председник Мировић.

„Покрајинска влада одлучна је да равноправност и склад националних различитости, као и развој свих националних и културних идентитета обезбеди и у времену које је пред нама“, изјавио је председник Мировић.

„Овај јубилеј доказ је очувања нашег идентитета, који је дубоко сачуван у нашим срцима и доказ је виталности наше мањине у АП Војводини и Републици Србији. Диван је осећај бити овде, у АП Војводини, и видети наш матерњи језик на свим странама. Хвала Покрајинској влади и свим институцијама јер подржавате очување и развој нашег идентитета“, казао је премијер Републике Словачке Петар Пелегрини.

У име Града Новог Сада и у своје лично име честитам вам 100 година Словачких народних свечаности. Поносни смо на вас јер сте очували свој идентитет, језик, културу, писмо и све оно што краси АП Војводину и Србију. Част је и привилегија бити вечерас са вама, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Свечаности су присуствовали и потпредседник Покрајинске Владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Михаљ Њилаш и амбасадорка Републике Словачке Дагмар Репчекова.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs