Вести


Председник Мировић обишао почетак радова на двонаменском систему „Међа“

Нови Сад , 16. август 2017.
-A A +AПредседник Мировић обишао почетак радова на двонаменском систему „Међа“.

Нови Сад , 16. август 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је заједно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем, обишао данас радове на двонаменском систему „Међа“ у општини Житиште, који ће омогућити наводњавање 762 хектара пољопривредних површина у овом делу Баната.

Председник Мировић је у изјави за медије нагласио да данас на северу наше земље почињу велики радови на изградњи система за наводњавање у оквиру националног програма, који проводи Влада Републике Србије, уз подршку свих који у овом пројекту учествују.

Мировић је изразио задовољство што започиње реализација четири, од укупно 11 пројеката, тачније четири данас, пет ће започети наредних дана, а још два у току године пријављених за финансирање из Програма за наводњавање - Абу Даби фонда. У оквиру првог пројекта у насељу Међа, 17 километара дуг канал за одводњавање биће претворен у двонаменски, и по потреби служити и за наводњавање.

„Заједно са пројектима у централној и јужној Србији, практично ћемо проводити радове који ће довести до изградње система за наводњавање, који ће покривати више од 50 хиљада хектара. То је најбољи одговор на ово што се дешава са климом и временом и ове и ранијих година, а што они пре нас нису успели да препознају, нису успели да припреме пројекте нити да доведу пројекте до реализације која почиње овде у Међи, али и систему Јанков мост 1 у 2, и другим системима“, казао је Мировић. Он је нагласио да је кључна ствар да се ни једне једине године не стане у реализацији оваквих програма .

„Ово што је започето преко Абу Даби фонда, што координира Влада Србије преко надлежног министарства, а у чему ћемо и ми помагати, мора имати потпуни континуитет све док не доведемо број хектара под системима за наводњавање приближно европском просеку“, казао је Мировић додајући да то значи да морамо наредних пет, десет година да радимо у потпуном континуитету.

Председник Покрајинске владе је додао да ће због тога 31. августа на седници покрајинске Скупштине на дневном реду бити предлог одлуке о додели додатних 100 милиона динара „Водама Војводине“ за припрему пројектне документације за другу фазу Абу Даби фонда, за другу фазу изградње система у Војводини.

Он је нагласио да ће се наредне године у значајнијим финансијским износима подржати ови пројекти и захвалио се министру Недимовићу и председнику Србије Александру Вучићу, у чијем је премијерском мандату овај програм припремљен.

„Потпуно смо спремни, радови крећу, и у будућности у овој области више не сме бити стајања, на то нас опомиње време“, поручио је на крају председник Мировић.

Пројекти за наводњавање из кредита Уједињених Арапских Емирата реализоваће се на територији целе Србије, а првих једанаест у Војводини јер постоји спремна пројектна документација. Поред двонаменског система „Међа“, земљани радови и изградња устава реализују се на каналима двонаменског система „Итебеј I“, „Јанков мост I и II“ и „Речеј.

Министар Бранислав Недимовић је поновио чињенице које је председник Мировић навео када је реч о вишедеценијском неулагању у овој области, и потврдио да се сада неће стати са радовима, уз процену да можемо у наредне две до три године рачунати на завршетак овог посла уз подршку од 100 милиона долара, коју имамо из Абу Даби фонда.

„Велики регионални пројекти тек следе, а први од три ће се радити у Мачви“, изјавио је Недимовић у Међи.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs