Вести


Председник Мировић о ребалансу покрајинског буџета

Нови Сад , 16. јун 2017.
-A A +AПредседник Мировић о ребалансу покрајинског буџета.

Нови Сад , 16. јун 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је данас да очекује да ће Скупштина АП Војводине усвојити ребаланс покрајинског буџета за 2017. годину, којим је издвојено више од 2,5 милијарде динара, пре свега, за нова инвестициона улагања.

Председник Покрајинске владе најавио је најважније инвестиције које су предвиђене ребалансом. Најзначајније међу њима су улагања у локалне самоуправе и њихов економски локални развој, у здравствени систем Покрајине и нове објекте. Он је подвукао да се успешно изборило са идејама, које су имале карактер текуће потрошње и да ће више за две трећине средстава бити усмерено на конкретне капиталне пројекте.

Мировић је рекао да по први пут у последњих неколико година, ребаланс у великом обиму, са готово три четвртине средстава, има значење директних инвестиционих улагања. Преко Управе за капитална улагања, у износу преко 1,2 милијарде динара, на новом конкурсу који ће бити расписан, средства ће бити усмерена на локални економски развој у локалним самоуправама на територији АП Војводине.

Друга по реду значајна улагања које је председник Мировић навео, везана су за област здравства. Интервенисаће се у клиникама и болницама широм Војводине, пре свега на плану инвестиционог одржавања. Део послова је већ и завршен, а како је председник Покрајинске владе подсетио, у току је јавна набавка за потпуну реконструкцију Опште болнице у Панчеву, у овом часу најугроженије регионалне болнице. Ребаланс буџета омогућиће да се значајним средствима интервенише и у већини других клиника у нашој покрајини, међу којима је и суботичка болница где постоји проблем са функционисањем плућног одељења.

Мировић је најавио да ће преко Секретаријата за пољопривреду значајана средства бити усмерена ЈП „Воде Војводине“, чиме ће бити започета инвестиција уређења савске обале са сремске стране код Хртковаца и Гомолаве. Ова инвестиција одвијаће се у две фазе, у оквиру инвестиције чија је вредност близу 200 милиона динара и што ће елиминисати могућност да се понове велике поплаве и 2014. година.

Мировић је указао да је важна вест, што ће се овим ребалансом, у склопу великих инвестиција у здравству, бити финансирана набавка апарата за магнетну резонанцу за Дечију болницу у Новом Саду. Фонд „Магнет за љубав“, који је прикупља средства ће на овај начин финансирати и додатну опрему без које магнетна резонанца не би могла да функционише. Из покрајинског буџета биће саграђен објекат од 200 квадратних метара који ће се налазити у кругу Дечије болнице. У овом тренутку Војводина нема такав апарат, како је подсетио Мировић, и деца из Војводине одлазе на преглед у Београду.

Мировић је уочи данашњег заседања Скупштина АП Војводине, указао да се уштедама и рационализацијом, као и приоритетним потребама која су буџетом исказана, показује спремност да средства оду за најпотребније намене.

Велике инвестиције биће усмерене и на реконструкцију предшколских установа, основних и средњих школа. Након ребаланса буџета, укупно 250 милиона динара биће уложено у више од 500 основних и средњих школа, које ће путем конкурса аплицирати за ова средства. Реч је о вишегодишњем пројекту који се координише са Канцеларијом за јавна улагања. Како је Мировић објаснио, улагања ће се одвијати из три извора, један је национални, други регионални и трећи који је везан за локалне самоуправе, и у континуитету ће бити покушано уређење ове области.

Мировић је истакао и значај припреме нових инвестиција, попут центра Летенка, за који ће бити издвојена средства за припрему пројектно-техничке документације и решавање имовинских односа. Реч је о објекту који ће радити целе године и бити на располагању за боравак и учење наших ђака, али и младих из окружења који похађају наше школе. Планирано је да овај комплекс буде завршена за две до две и по године, а на који моћи да рачуна више од пет стотина школа и на хиљаде ученика, који ће овде моћи да имају наставу у природи, ваннаставне активности, рекреацију и спортске активности. Објекат ће бити под управом Покрајинског завода за спорт.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs