Вести


Председник Мировић примио делегацију Конференције европских цркава

Нови Сад , 02. јун 2017.
-A A +AПредседник Мировић примио делегацију Конференције европских цркава.

Нови Сад , 02. јун 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас високу делегацију Конференције европских цркава, коју је предводио високопречасни Кристофер Хил (Christopher Hill), председник Управног одбора ове међународне верске организације. Делегација борави у нашој земљи у склопу припрема Генералне скупштине Конференције европских цркава, која ће се наредне године одржати у Новом Саду.

Чланице Конференције европских цркава су 120 традиционалних цркава и верских заједница широм Европе. Српска православна црква је чланица ове међународне организације и домаћин предстојеће Генералне скупштине.

Чланови делегације Конференције европских цркава упознали су председника Покрајинске владе са активностима на организацији и темама предстојеће Генералне скупштине и изразили задовољство што ће се одржати у овом делу Србије где су традиционално повезане многе културе, вере и нације.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је рекао да је велика част што је Конференција европских цркава донела одлуку да у нашој земљи, Војводини, Новом Саду одржи наредну Генералну скупштину. Он је изразио уверење да је Војводина изабрана зато што је регија која у свом вишевековном животу баштини управо оне вредности које промовише и свака црква, а посебно, кроз дијалог и своје поруке, и сама Конференција европских цркава.

Мировић је додао да ће Покрајинска влада радити на томе да будемо добри домаћини, како би крајње поруке које буду произашле након анализирања тема на Генералној скупштини Конференције представиле и Нови Сад и Војводину као добре примере, који могу бити и нека врста регионалног узора.

Председник Покрајинске владе је истакао да је за нас веома важно да се поведе дијалог и о питању заштите културног и верског наслеђа, посебно интересантно за посткомунистичке земље које су имале лош односе према храмовима и црквама. Исправљајући ту неправду, Мировић је навео да је последњих година покренут читав низ практичних питања у том правцу и да постоје већ одређени резултати.

Један од разлога одржавања Генералне Скупштине у Новом Саду јесте и жеља да допринесе промовисању Новог Сада и Војводине као мултикултуралне и мултиконфесионалне средине на европском нивоу,у саставу промоције Новог Сада као Европске престонице културе 2021. године.

Представници Конференције су потврдили да ова породица европских цркава и верских заједница може и дугорочно да помогне у промоцији Новог Сада као престонице културе, како би, након завршетка Генералне скупштине на којој ће бити присутно више стотина учесника, као и представника институција Европске уније, они поново посетили Нови Сад.

Конференција европских цркава са седиштем у Бриселу представља међународну верску организацију која посредује у међурелигијском дијалогу и заступа интересе цркава пред међународним институцијама као што су и Европска комисија и Европски парламент.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs