Вести


Председник Пајтић: Нема веће радости од родитељства

Нови Сад , 22. децембар 2013.
-A A +AПредседник Пајтић: Нема веће радости од родитељства.

Нови Сад , 22. децембар 2013. .

Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић поручио је данас да „нема веће радости од радости родитељства“ у свом обраћању на Новогодишњем пријему у Влади Војводине, који је приређен за 350 деце и њихове родитеље који су прошли кроз програм вантелесне оплодње у новосадским болницама.

Војвођански премијер је био домаћин овог радосног пријема заједно са покрајинском секретарком за здравство, социјалну политику и демографију проф. др Весном Копитовић, која је носилац програма и вођа тима за вантелесну оплодњу на Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине, који слови за један од најуспешнијих у земљи.

Уз најлепше жеље малишанима и њиховим родитељима у наступајућој 2014. години, др Пајтић се присутнима обратио говором са пуно подстицаја за родитељство.

„Нема веће радости од радости родитељства и нема смисла све оно што радимо ако нема ко да наследи оно што су неговале, научиле и радиле претходне генерације. Посебно смо поносни што је наша Клиника за гинекологију и акушерство најуспешнија у држави за вантелесну оплодњу. Преко 1.000 деце се у последњих шест година родило захваљујући овом програму“, подсетио је председник Пајтић на пријему и најавио нове мере подстицаја за родитељство у нашој покрајини. Истакавши да је до сада у Војводини постојала мера финансијске помоћи која је важила за свако треће дете које се роди у породици, која се примењивала до друге године у висини од 12.000 динара месечно. Уколико се ова мера покаже успешном, према речима др Пајтића биће продужена и примењивана све до 1. разреда основне школе. Друга важна мера је да ће Покрајина од 1. јанура 2014. године финансирати вантелесну оплодњу за друго и треће дете. Подсетивши на чињеницу да је до сада наша држава финасирала овај програм за прво дете, председник Пајтић је најавио да ће са Новом годином ступити нова мера која ће донети могућност да ова деца добију браћу и сестре. Председник Владе Војводине је нагласио да само на овај начин, односно рађањем, можемо да се изборимо са негативном стопом природног прираштаја која нас прати.

Покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију проф. др Весна Копитовић истакла је да је наша покрајина предложила нови модел финансирања нашој држави.

„Уколико се договоримо онда би могло да буде много лакше. Министраство здравља је добило наш предлог, који омогућава свим паровима да у наредном периоду не треба да се појављују пред комисијама, не би морали да чекају и буду на листама чекања. Једноставно треба само да дођу у једну државну клинику, где би добили свој ваучер, који би им омогућио избор где и са ким желе да реализују вантелесну оплодњу. Када се начини овакав избор, онда је успех много већи“, изјавила је представницима медија проф. др Копитовић уз наду да ће наша држава пристати на овај предлог, који би многе брачне парове лишио непријатности даљег дугог чекања на могућност да постану родитељи. Др Копитовић изнела је наду да уз нову меру од Нове године и овај предлог наше покрајине, постоје шансе да уведемо виши стндард у ову област. Истакавши да не постоји ништа драгоценије од детета, проф. др Копитовић казала је да је и данашњи пријем приређен у жељи да се уверимо како расту и напредују деца која су дошла на свет уз стручну подршку и улепшала и оплеменила живот бројним породицама.

Малишане и њихове родитеље, у централном холу Владе Војводине, поздравили су и најодговорнији за њихов долазак на свет, тим за вантелесну оплодњу Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине, који је по традицији и стажу сигурно доајен и првак из ове области, са више од 1000 рођене деце широм Војводине и Србије.Такође, стручњаци Специјалне гинеколошке болнице "Генесис" који су много млађи по стажу, али чији број рођене деце данас износи преко 700 , и на крају намлађи у овој области Болница "Перинатал" са 13 рођених беба.

Дечији пријем увеличали су и популарна поп звазда и композиторка Александра Радовић, Хор "До Ре Ми", Креативна радионица "Чаролија", а поклоне најмлађима уручили су деда мразеви.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs