Вести


Председник Пајтић: Нико нас неће посвађати и зато улажемо у срећну будућност у Покрајини

Нови Сад , 20. октобар 2014.
-A A +AПредседник Пајтић: Нико нас неће посвађати и зато улажемо у срећну будућност у Покрајини.

Нови Сад , 20. октобар 2014. .

„Када село има просек од 36 година, онда има и озбиљну будућност, и ова деца јесу разлог због којег смо толико улагали у Луг“, истакао је председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић на данашњем отварању обновљеног Дома културе у месту Луг, у општини Беочин, које је једно од најмањих места у нашој покрајини. Село Луг на обронцима Фрушке горе броји близу 800 становника, углавном словачке националне припадности, чија је просечна старост 36 година, па слови и за најмлађе село у Војводини.
На пригодној свечаности овим поводом, председник Покрајинске Владе обратио се Лужанима заједно са потпредседницом Скупштине АП Војводине Аном Томановом Макановом.
„До пре само неколико година ово село није имало пут, ни фиксну телефонију, као ни Дом културе. Све то смо сада обезбедили, а до краја наредне године биће завршена друга фаза изградње канализације. Реч је изузетно модерном Дому културе који сада располаже и простором за културна дешавања и просторијама за рад Месне заједнице и матичара, уопште за друштвени живот у Лугу. Ми одавде данас шаљемо поруку да нећемо дозволити да нас у Војводини било ко свађа у зависности од тога којим језиком говори и којој националности припада. Деведесетих година, када су били ратови на подручју Југославије, у Војводини смо успели да очувамо мирно окружење између различитих заједница и поручујемо да нас неће нико посвађати, нећемо то дозволити. И даље ћемо неговати идентитет различитих народа који живе на овом простору. А ова деца, која су нам данас приредила дивну прославу, разлог су због којег то чинимо“, истакао је председник Пајтић у изјави представницима медија након обиласка обновљеног Дома културе у Лугу.
Др Пајтић је посебно нагласио да су толика улагања у Луг пре свега због будућих генерација и њихове срећне будућност у Покрајини. Према његовим речима, у обнову овог значајног објекта уложено је 30 милиона динара преко Фонда за капитална улагања АП Војводине.
„Реч је о импозантном простору који поседује 640 квадратних метара, који ће обезбедити овом најмлађем месту у Војводини да негује одговарајуће културне садржаје и организује културни живот једнак оном који имају млади људи у градовима“, навео је председник Пајтић.
Председник Покрајинске владе је истакао да су разлог улагања у Луг и његови изузетно вредни мештани, који се изнад свега труде да сачувају свој културни идентитет у окриљу Фрушке горе. Истакавши да је словачка заједница једна од најстаријих у Војводини и највећа мањинска словачка заједница ван Словачке, др Пајтић је подвукао да смо поносни јер смо заједнички успели да сачувамо идентитет словачког народа у нашој покрајини. Како је нагласио, то је велики успех Покрајинске владе, јер култура и цивилизованост већинског народа мери се тиме да ли је омогућио народима који са њим живе да негују своју посебност и поручио још једном у Лугу да чувају свој словачки идентитет и негују своје национално биће и интересе у образовању и култури, коришћењу службеног језика и информисању, а преко механизама који су им кроз националне савете омогућени.

Ана Томанова-Маканова, потпредседница Скупштине АП Војводине истакла је да данашњи дан није само празник Лужана, већ празник свих Словака који живе у Војводини и Србији.
„У ова тешка времена кризе када ретко ко отвара нове установе културе, ми можемо рећи да смо успели. Успели смо јер је постојала добра воља и заједничка оријентација и циљ Месне заједнице, Општине, Покрајинске владе и, наравно, Националног савета, када смо решили да помажемо свима у свим срединама без обзира на број становника и величину средине. Ово је још један знак да нису приоритет само велике средине, већ и мале, јер је очување језика, културе и образовања изузетно значајно. Без тога не бисмо могли да говоримо о нашем језичком и културном идентитету, а ово је први корак у стварању услова за даљи рад и живот свих Словака овде. А када овде живе, то значи њихово укључивање и интеграцију у шири друштвено-културни живот, што нам је и циљ, јер ми смо грађани Војводине, а без Словака ова Војводина би била сиромашнија, јер то је нешто што је наша визит карта“, истакла је Ана Томанова Маканова истичући да је реч о посебном и изузетном пројекту за све у Покрајини.

Кристијан Урбан, председник Месне заједнице Луг изразио је захвалност покрајинској администрацији на разумевању и помоћи, која ће у Лугу значити бољи и срећнији живот. Навео је бројне пројекте од виталног значаја који су реализовани захваљујући подршци Покрајинске владе и Фонда за капитална улагања. Према његовим речиима данашњи догађај ће у историју села бити уписан златним словима.
Председник Општине Беочин Богдан Цвејић истакао је да реализација овог пројекта, подразумева потпуно нове услове за кориснике Дома културе у насељу Луг, а који ће бити на располагању и осталим становницима у Општини Беочин. Лужани добијају велику могућност да сада обогате и унапреде свој друштвени и културни живот.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs