Вести


Председник Пајтић посетио Мађарски културни центар ''Петефи Шандор''

Нови Сад , 17. новембар 2011.
-A A +AПредседник Пајтић посетио Мађарски културни центар ''Петефи Шандор''.

Нови Сад , 17. новембар 2011. .

Нови Сад, 17. новембар 2011. - Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић посетио је данас Мађарски културни центар „Петефи Шандор" у Новом Саду, поводом обележавања 60. годишњице постојања и 80 година од организовања првог удружења за неговање културе и очувања традиције мађарске националне заједнице из новосадског насеља Телеп Поводом двоструког јубилеја, отворена је изложба фотографија, која документује прошлост и приказује значајна културноуметничка дешавања, која говоре о активностима Мађара из Новог Сада. Успешно се окупивши на посебан начин су обогатили средину у којој живе и допринели очувању сопственог идентитета.
Председник Пајтић је са својим домаћинима и председницом МКЦ „Петефи Шандор" Теодором Мартон Балинт, погледао изложбу која сведочи о вредним активностима чланова ове културне установе, као и изложбе ручних радова, уметничких слика и предмета, приређених за јавност у оквиру обележавања вредних јубилеја.
Подсетивши на чињеницу да је наша покрајина једина регија у Европи са шест службених језика у употреби, председник Владе Војводине је казао да то богатство морамо сачувати, нагласивши притом следеће:
„ Мађарски културни центар „Петефи Шандор" је један од највећих и најзначајнијих у Војводини и због тога заслужује сваку подршку Владе Војводине, јер ми имамо цивилизацијску обавезу да сачувамо оно што су нам оставили наши преци. Да сачувамо сво богатство и шароликост коју Војводина нуди".
Председник Пајтић истакао је значај настојања чланова „Петефија" да већ осамдесет година изузетно успешно сачувају своју културу и уметност.
- То је велики јубилеј не само за наше услове него и много шире, јер мада је све организовано на аматерској основи, без накнаде, достигнут је висок професионални ниво - рекао је Пајтић.
Своје утиске са најлепшим жељама за наставак успешног рада „Петефија", председник Пајтић унео је и у књигу утисака.
Захвалност на овој посети, посебно су изразиле чланице „Петефија" које су приредиле вредне изложбе.
Према речима председнице „ Петефи Шандора" Теодоре Мартон Балинт, цела недеља биће у знаку прославе јубилеја и манифестације „Дани Петефија".Низом различитих приредби које ће трајати до краја недеље овај културни центар обележиће своје значајне датуме. Како је речено за децембар је предвиђено и објављивање илустроване монографије о њиховом раду и активностима у протеклим деценијама.Данашњи „Петефи" броји око 500 активних чланова. 

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs