Вести


Председник Пајтић посетио Српску православну црквену општину у Ђурђеву

Ђурђево , 27. новембар 2014.
-A A +AПредседник Пајтић посетио Српску православну црквену општину у Ђурђеву.

Ђурђево , 27. новембар 2014. .

Председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић, посетио је Српску православну црквену општину у Ђурђеву, где је присуствовао освећењу капеле, чују изградњу је Покрајина помогла са 1,3 милиона динара. Поред новца из покрајинског буџета, значајан део неопходних средства за изградњу капеле издвојила је локална самоуправа, као и сами мештани овог бачког места. Након освећења капеле, председник Пајтић је присуствовао вечерњем Богослужењу у храму у Ђурђеву и освећењу Светосавског дома у црквеној порти, чију обнову је Покрајина, такође, помогла.

Обраћајући се свештенству, представницима локалне самоуправе и бројним мештанима Ђурђева, председник Пајтић је казао да могу да буду поносни што су добили капелу и Светосавски дом са импресивним, осликаним фрескама у благоваоници, којима могу да се поносе и много већа места него што је Ђурђево.

„Наша црква је вековима овде у Ђурђеву, у Шајкашкој, у Бачкој, у данашњој Војводини, имала улогу како да развија духовни живот православних хришћана, тако и да чува српски национални идентитет. Сада, када живимо у својој држави, а не више у туђинској, црква и даље има улогу да развија духовни живот, али не и обавезу да чува национални идентитет како је то чинила вековима. Црква данас има један и те како важан задатак - да спасава душу овог народа, у времену када у журби за материјалним, често заборављамо на духовно“, казао је председник Пајтић и додао да „није сиромашан онај који има мало новца, него онај који у трци за новцем заборави да има душу, заборави на своју традицију и своја уверења “.

У име мештана Ђурђева, Покрајинској влади и председнику Пајтићу уручена је захвалница на подршци за изградњу капеле и обнову Светосавског дома. Председник Пајтић се захвалио мештанима Ђурђева коју су му даровали захвалницу, и поручио да су они „истински јунаци, јер су и сами издвојили новац, уложили свој рад, енергију и љубав у изградњу Светосавског дома и капеле“.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs