Вести


Председник Пајтић уручио кључеве избегличким породицама из Војводине

Нови Сад , 30. новембар 2011.
-A A +AПредседник Пајтић уручио кључеве избегличким породицама из Војводине.

Нови Сад , 30. новембар 2011. .

Нови Сад, 30. новембар - Председник Владе АП Војводине Бојан Пајтић уручио је данас у Иригу, месту у Срему, кључеве од 36 сеоских кућа избегличким породицама са територије АП Војводине. Куће су додељене породицама са подручја Сремске Митровице, Ирига, Беочина, Новог Бечеја, Жабља, Житишта, Врбаса и Инђије.


Свечана додела кључева власницима ових домова, уприличена је у новом дворишту породице Бранка Јовановића у Иригу у присуству представника Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, Општине Ириг и УНХЦР, који су партнери у овом програму.
Председник Пајтић је члановима избегличких породица које су добиле куће честитао нови дом, нагласивши да је један од најважнијих задатака покрајинске администрације да помаже и решава питања као што је обезбеђивање крова над главом онима који су најугроженији.
„Свако дете у овој земљи мора да има једнаке шансе за одрастање, а породице услове за пристојан и достојанствен начин живота. То је један од наших приоритета. Готово 800 породица у Војводини је обезбедило кров над главом захваљујући овом програму", казао је председник Владе Војводине захваливши се представницима војвођанских општина, Фонда и УНХЦР који су се показали као одлични партнери у свим прошлим годинама." Постоји не само обавеза, већ и жеља да се сваком ко жели да живи на овом подручју пружи прилика да постане равноправан члан заједнице. Овде је и њихова кућа и домовина, а ово је и начин да се оваква настојања покажу и на делу. До сада је у овај програм уложено око 300 милиона динара, од чега је покрајинска Влада издвојила 220 милона динара, а око 80 милиона динара УНХЦР. Такође, користићемо и пројекте Европске уније и Уједињених нација како би што пре решили проблеме ових људи, који нису својом вољом напустили своје домове већ су били протерани", казао је председник Владе Војводине.
Навео је и постојеће програме подршке повратничким задругама у Хрватској и Босни које реализујемо, те да не постоји задруга која није до сада добила подршку у виду пољопривредних машина и сетвеног материјала у шта је уложено око 51 милион динара.Председник Владе Војводине нагласио је да постоји изразита активност на овом плану, јер постоји жеља да се избегличкој популацији да шанса да се определи где ће наставити свој живот, и истакао да они који су се определили да остану овде су наши суграђани и равноправни грађани.
Породице које су добиле нови дом, добиле су и окућницу, баште, односно могућност да се баве пољопривредом и себи додатно олакшају егзистенцију.
У оквиру ове свечаности, у Иригу је данас потписан и догађај о суфинансирању зграде за социјално становање у заштићеним условима у Ковину, у којој ће 12 станова бити предато на коришћење породицама из колективног центра „Чардак" у овом граду. Носилац пројекта је организација Хаусинг центар, а осим Фонда, односно покрајинске Владе, у реализацији пројекта учествује и Општина Ковин.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs