Вести


Председник САНУ на пријему у Покрајинској влади

Нови Сад , 18. јун 2013.
-A A +AПредседник САНУ на пријему у Покрајинској влади.

Нови Сад , 18. јун 2013. .

Нови Сад, 18. јун 2013. - Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић и потпредседник Владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић примили су председника Српске академије наука и уметности академика проф. др Николу Хајдина и председника Огранка САНУ у Новом Саду, академика проф. др Зорана Ковачевића. Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић уручио је председнику САНУ решење о суфинансирању програма рада Огранка САНУ у Новом Саду у овој години. Потом је потписан годишњи, осми по реду, Уговор о реализацији програма рада Огранка САНУ у 2013. години. Уговор су потписали потпредседник Владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић и председник Српске академије наука и уметности академик проф. др Никола Хајдин.Председник Пајтић је истакао да без науке и памети, али и без улагања у науку не можемо рачунати на напредак у друштву, нагласивши:
"Прошло је осам година откад је потписан споразум о стратешкој сарадњи Покрајинске владе и Српске академије наука и уметности, као најважније научне и културне институције у нашем народу. Иако није формална обавеза Покрајинске владе да даје подршку САНУ, то јесте обавеза сваког одговорног човека који се бави јавним послом у овој земљи. Јер није могуће замислити напредак друштвене заједнице, напредак нуке, Универзитета без подршке Српској академији наука као стожеру свега онога што је паметно у овој земљи. Ево, већ осам година подржавамо међународне активности, истраживачку делатност, објављивање публикација, научне скупове и предавања које организује Огранак САНУ у Новом Саду. До сада смо у ту сарадњу инвестирали око 20 милиона динара, а сарадњу настављамо са подршком од 2,6 милиона динара. Верујемо да ће ова средства бити подстицај Српској академији наука и уметности да и даље предњачи у свим областима научног и друштвеног живота у овим тешким временима. Када је у питању однос средстава у буџету, за науку се у Покрајини издваја више него у републичком буџету, а превазишли смо и европски просек, зато што не можемо замислити ниједну значајну активност Покрајинске владе без подршке Огранку САНУ, или Универзитета."Потпредседник Владе Војводине, проф. др Драгослав Петровић, домаћин данашњег пријема, истакао је да је Влада АП Војводине на различите начине, па и издвајањем новца за науку и иновације, показала своју орјентацију да се у својим делатностима ослања управо на овај најважнији сегмент укупног развоја у савременом свету.
"За нас је посебно значајна едукација младих људи. Успели смо да реализујемо чак 176 међународних заједничких пројеката институција у Војводини са институцијама развијених европских земаља и САД", рекао је проф. др Драгослав Петровић. "Наше инвестиције у науку и образовање показале су се оправданим у пуном смислу речи. У односу на оно што је уложила Покрајина у те пројекте, средства која су се вратила су 11,5 пута већа. Посебно је значајна  сарадња са САНУ - њеним Огранком у Новом Саду, где већ традиционално Влада АП Војводине суфинансира пројектне активности. С друге стране, чланови САНУ учествују у решавању свих проблема, припреми наших планских докумената и акционих програма. Наша сарадња ће се свакако наставити".

Председник Српске академије наука и уметности академик проф. др Никола Хајдин рекао је да је импресиониран залагањем Владе АП Војводине за унапређивање науке, што доприноси напретку укупног научног потенцијала. Улагање у науку ствара прогрес и услове за бољи стандард, бољу економију и живот, рекао је академик Хајдин. Пријему су присуствовали чланови САНУ академик проф. др Теодор Атанацковић, академик проф. др Драган Шкорић, академик проф. др Војислав Марић, као и проф. др Весна Копитовић, покрајински секретар за здравство, социјалну политику и демографију и др Слободан Пузовић, покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs