Вести


Представљена монографија ''Слано копово''

Нови Сад , 14. март 2013.
-A A +AПредстављена монографија ''Слано копово''.

Нови Сад , 14. март 2013. .

Бечеј/Нови Сад, 14. март 2013. године - У Дому културе у Новом Бечеју, заљубљеницима природе представљено је треће издање монографије „Слано копово" из едиције „Рамсарска подручја Војводине". Након промоције, отворена је тематска изложба фотографија аутора Гезе Фаркаша. Едиција „Рамсарска подручја Војводине" покренута је 2008. године од стране Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, да би се представиле вредности, значај и потенцијал влажних станишта, као и културе, обичаја и традиције локалног становништва.Поред ресорног секретаријата, у приређивању и објављивању књиге равноправно су учествовали Покрајински завод за заштиту природе и Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду у сарадњи са Ловачким удружењем Нови Бечеј и Општином Нови Бечеј. Представници покрајинских институција, приказали су Новобечејцима капитално издање, у коме је реч о репрезентативном примеру природне баштине у близини њиховог градића.

У предговору књиге - који је написао др Слободан Пузовић, покрајински секретар за урбанизам градитељство и заштиту животне средине, иначе веома заслужан за објављивање књиге - истакнуто је да је Слано копово јединствен слатински предео не само у Србији већ у целој Панонској низији. Слано копово, заштићено подручје од око 1.000 хектара код Новог Бечеја, један је од последњих репрезентативних примера панонских слатина и пустара које су од огромног значаја за очување богатог биљног и животињског света Војводине. Посебна особеност овог подручја су слана вода и птице. Овај специјални резерват природе уредбом Владе Србије 2001. проглашен је за природно добро од изузетног значаја прве категорије.

Помоћник покрајинског секретара за урбанизам градитељство и заштиту животне средине Милан Поповић, истакао је значај књиге коју  несумњиво очекује и четврто издање. Поповић је говорио о посвећености са којом је су у Секретаријату приступили њеном приређивању, те огромну подршку др Пузовића и несебичну сарадњу која је остварена са стручњацима и покрајинским институцијама у области заштите природе и локалне заједнице.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs