Вести


Представљена монографија „Лабудово окно“

Нови Сад , 20. фебруар 2015.
-A A +AПредстављена монографија „Лабудово окно“.

Нови Сад , 20. фебруар 2015. .

У Градској библиотеци у Панчеву, одржана је промоција монографије "Лабудово окно" из едиције "Рамсарска подручја Војводине", у издању Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Покрајинског завода за заштиту природе, Природно-математичког факултета у Новом Саду и Јавног предузећа "Војводинашуме".

Називом "Лабудово окно" обухваћен је комплекс веома разнолоких водених и сувоземних станишта на контакту Дунава и Делиблатске пешчаре. Чине га ток Дунава дужине 20 километара, од аде Жилове код Дубовца, до ушће реке Нере и Рамског брда.
Подручје "Лабудово окно" постало је једна од најважнијих миграторних станица и зимовалишта птица водених станишта из Европе. Сваке године, стотине хиљада птица водених станишта запоседају успорене воде Дунава и његовог приобаља.

„Када смо 2008. године покренули ову едицију, многи су сумњали да је могуће да један покрајински секретаријат издаје овакве књиге, поготову едицију која има континуитет“, рекао је на промоцији монографије покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић и додао да је успех што су за осам година издате четири монографије.

„Зашто Лабудово окно? Познато је да су водена станишта најугроженија. Без воде нема живота. С друге стране, оно мало воде што је остало је загађено у многим регионима. Морамо да се боримо да чувамо квалитет вода. С треће стране, прича се о наступању климатских промена. Имаћемо проблема са водом за пиће, за водоснабдевање, као и проблеме од великих вода, од поплава. Једно од решења да ове проблеме држимо под контролом и да их решавамо, јесу рамсарска подручја – водена станишта од посебног значаја, од светског значаја по Рамсарској конвенцији. Очувана водена станишта основ су опстанка и нас људи и јединствене природе биодиверзитета. Лабудово окно је типичан птимер једног подручја у Србији, јединственог на националном нивоу и, по многима, и у европским раземарама и заслужује да има овакву књиугу“, рекао је др Слободан Пузовић.

Иначе, Рамсарском конвенцијом о воденим стаништима, потписаном 1971. године, обезбеђује се основа за очување и мудро коришћење водених станишта и њихових ресурса. На листи рамсарских подручја од међународног значаја, до 2012. године, нашло се укупно десет подручја из Србије, од тога осам у Војводини.

Поводом промоције "Лабудовог окна" отворена је изложба фотографија Лабудовог окна аутора Гезе Фаркаша.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs