Вести


Представљена привредна ситуација у Војводини у првој половини 2014.

Нови Сад , 03. октобар 2014.
-A A +AПредстављена привредна ситуација у Војводини у првој половини 2014..

Нови Сад , 03. октобар 2014. .

Говорница на тему: ,,Привредна ситуација у Војводини у првој половини 2014. године“, коју Војвођански клуб организује у сарадњи са Привредном комором Војводине, одржана је данас у присуству посленика у овој области. Међу гостима је био и покрајински секретар за за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, који изнео анализу привредних кретања у Војводини, док је резултате војвођанске привреде у првој половини 2014., представио председник Привредне коморе Војводине Ратко Филиповић. Циљ данашње расправе је допринос бољем сагледавању реалне привредне сутуације у нашој покрајини, те економске позиције Војводине у Србији и Европи, али и сагледавање неопходних корака за унапређење ове области.

Говорници су истакли суштинске и кључне препреке са којима је АП Војводина данас суочена, као и основне правце деловања који воде ка њиховом превазилажењу. Сама расправа имала је изузетан значај, јер је је реч о теми која се бави привредним околностима у земљи и Војвођанском региону, која је у жижи интересовања. Изнети су подаци попут критеријума и процена које покрајину чине развијеним, односно неразвијеним регионом, потом питање реалних параметара који доводе у питање истинитост статистичких података, и који неминовно утичу на неповерење јавног мњења.

Покрајински секретар Мирослав Васин је навео да уколико се посматра привредни аспект, кичма свих показатеља је управо раст, односно пад производње. Како је објаснио, тада постаје евидентно да је Војводина изнад свих региона у Републици Србији, по свим релевантним показатељима.
,,Податак да је Војводина сада сврстана међу економски најразвијеније регионе по подацима ,,Фајненшел тајмса“ иде у прилог чињеници да је покрајина развијен регион. Војводини је потребан статистички завод, јер се привредни токови не могу планирати и анализирати само на основу неколико области. Војводина је по многим подацима на првом или другом месту у Србији. Од укупног броја директних страних инвестиција 50 одсто је на територији покрајине. По структури увоза такође покрајина предњачи, јер увози у великом проценту енергенте за целу Србију. По питању просечних зарада увек смо на другом месту, управо из разлога што Београдски регион од укупног броја запослених 66 одсто запошљава у јавном сектору, као и услед чињенице да се многе зараде из Војводине књиже у главном граду због седишта компанија. На евиденцији Националне службе за запошљавање већ шест година се не евидентира пораст броја незапослених, већ је исти знатно смањен. Од укупног броја радних места отворених у Републици, највише је отворено у Војводини. Напослетку, по повлачењу новца из европских фондова знатно предњачимо, јер улажемо у знање и вештине из којих произилазе квалитетни пројекти од којих је у Војводини реализовано преко 90 одсто“, рекао је Васин у свом аналитичком прегледу привредних аспеката.

Покрајински секретар Васин је додао да је Покрајинска влада припремила стратегију са јасном визијом како да се унапреди и побољша стање у привреди кроз више стратешких праваца од којих је навео пет најзначајнијих: пут у иновацијско друштво ангажовањем иновативне привреде, постепен прелазак са друмског на водни и железнички саобраћај, сертификацију, односно свеобухватна акција подизања квалитета, потом коришћење европских фондова и зелена економија и зелена радна места.

Председник ПКВ Ратко Филиповић изнео је детаљне податке о привредним токовима у првих шест месеци текуће године, уз осврт по извесним параметрима и на седми и осми месец, те поредио показатеље са претходном годином. Глобалним прегледом макроекономских индикатора у Србији у целини, и посебно, у Војвођанском региону, указано је да је бруто друштвени доходак стартовао ове године на нули, а да је негативан већ био у другом кварталу. Индустријска производња у Србији бележи пад од 1,3%, док је у АПВ забележен раст од 3,4%. У погледу економских односа са иностранством привреда је оријентисана на извоз који бележи раст.
Велико учешће у БДП има пољопривреда, па тако су пољопривредни радови и сетва обављени у предвиђеним оквирима и у датом обиму са мањим одступањима. Претходна година је била значајнија по приносу пшенице, тако је укупна производња пшенице за четвртину нижа у односу на исти период у 2013. години.
Индустријска производња је анализирана по секторима – рударство, снабдевање електричном енергијом и гасом и прерађивачка индустрија, где је утврђено да су кретања у Републици Србији блиска кретањима и АПВ, с тим што је водећа индустрија у покрајини прерађивачка, а што повлачи и њену позитивну стопу.
Извоз АП Војводине представља трећину укупног извоза Републике, тачније 34,3%, што је задовољавајући удео са индексом 123,6. Увоз је такође са уделом од око 30% укупног увоза Србије и индексом од 109,9. Биланс робне размене је у паду, а самим тим и покривеност увоза извозом. Војводина извози 70% репродуктивних материјала, а 30% је извоз финалних производа. Најзначајнији извозни производи су кукуруз, лекови за малопродају, битумен од нафте, гвожђе и нелегирани челик, док се највише увозе сирова нафта, природни гас и уља. По статистичким подацима највише извозимо на тржиште ЕУ.
У погледу аналитичких података везаних за стопу незапослености, евидентирани резултати су плод нове статистичке процене, односно новог начина обрачунавања анкетном методом. Стопа незапослености у Војводини износи 22,1 одсто, а стопа запослености је 48,8 одсто, што представља повољан однос и тенденцију смањења незапослености у покрајини.


Извор: Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs