Вести


Представљени конкурси Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова у областима запошљавања и унапређења положаја Рома

Нови Сад , 31. март 2014.
-A A +AПредстављени конкурси Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова у областима запошљавања и унапређења положаја Рома.

Нови Сад , 31. март 2014. .

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова организовао је конференцију за медије поводом нових конкурса из области запошљавања који су данас објављени и конкурса из области унапређења положаја Рома који ће бити расписани у среду, 2. априла. Покрајински секретар Мирослав Васин истакао је значај ових јавних позива који показују активно спровођење дугогодишње политике разних видова запошљавања у АП Војводини, као и афирмативне мере у погледу унапређења положаја Рома и превазилажења препрека са којима се суочава ромска национална заједница.
У погледу запошљавања, Покрајински секретаријат за привреду наставља кампању запошљавања у АП Војводини и у 2014. години, у сарадњи са Националном и Покрајинском службом за запошљавање.

,,Кроз овакве програме смо у претходних 6 година кроз разне видове ангажмана запослили око 30.000 лица. У протеклој години смо кроз отварања нових радних места и самозапошљавања запослили око 2000 лица преко нашег Секретаријата, а још око 2000 лица је ангажовано преко локалних самоуправа које су са покрајинском Владом удружиле средства. Овакав програм запошљавања је веома користан и сврсисходан, јер је основни циљ запошљавање незапослених лица и смањење стопе незапослености. Новина је што су конкурси поред медија на српском, објављени и на мађарском језику у новинама "Magyar Szo". Све активности би требало реализовати на овакав начин, како би све националне заједнице могле да текст читају и боље разумеју на сопственом матерњем језику“, рекао је Васин и наставио да је за три конкурса за запошљавање издвојено укупно 462 милиона динара: 300 милиона за запошљавање незапослених лица и за самозапошљавање, а 162 милиона локалним самоуправама за реализовање њихових програма за запошљавање.
Првим конкурсом за запошљавање додељују се субвенције за самозапошљавање незапосленом лицу у једнократном износу од 160.000,00 динара, у циљу обављања новорегистроване делатности на територији АП Војводине.
Потом, јавни позив за доделу субвенције за отварање нових радних места одобрава се послодавцима који запошљавају незапослена лица пријављена на евиденцији Националне службе за запошљавање на територији АП Војводине. Висина субвенције износи 130.000,00 динара по новоотвореном радном месту, односно 150.000,00 динара за запошљавање лица старијег од 50 година.
Национална служба проверава испуњеност општих услова јавних позива и врши рангирање примљених захтева на основу оцене бизнис плана унапред дефинисаних критеријума. Предност при рангирању има лице које припада категорији теже запошљивих незапослених лица - млађи од 30 година, старији од 50 година, особе са инвалидитетом, самохрани родитељи, жртве насиља у породици, корисници социјалне помоћи, Роми, избегла и расељена лица.
Напослетку, Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, у складу са Покрајинским акционим планом запошљавањ у АП Војводини за 2014. годину, суфинансира градове и општине на територији АП Војводине у укупном износу од 162.000.000,00 динара за програме или мере активне политике запошљавања, у складу са локалним акционим планом запошљавања за: стручну праксу, запошљавање приправника, обуке у професионалним и радним вештинама и јавне радове.
На данашњој конференцији за медије помоћница покрајинског секретара за привреду за област унапређења положаја Рома, Славица Ђенић, представила је четири нова конкурса из ове области, за које је Секретаријат за привреду издвојио средства у укупном износу од 5 милиона динара.
Покрајински секретаријат додељује бесповратна средства градовима и општинама са територије АП Војводине по три конкурса: средства у укупном изнoсу од милион динара за суфинансирање израде локалних акционих планова за унапређење положаја Рома, потом средства по другом конкурсу, у износу од 1,2 милиона динара за финансирање ангажовања координатора за ромска питања и средства у износу од 1,8 милиона за суфинансирање програма образовања ромске деце основношколског узраста од 5. до 8. разреда школске 2014/15. године.
Четврти конкурс намењен је женским ромским непрофитним организацијама, односно удружењима грађана за финансирање пројеката у области равноправности полова у ромској заједници, у износу од милион динара.
Директор Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине Душко Јовановић је овом приликом представио актуелне пројекте Канцеларије: пројекат изградње капацитета Канцеларије за инклузију Рома у АП Војводини који је финансиран од стране Фонда за отворено друштво из Будимпеште и пројекат који се тиче побољшања запошљивости Ромкиња у АП Војводини. Покрајински секретаријат је партнер на последње поменутом пројекту који се финансира и од стране Норвешке амбасаде.
Јовановић је најавио свечаност обележавања Светског дана Рома, 8. априла 2014. који ће бити организован у Скупштини АПВ од стране Канцеларије за инклузију Рома и Савета за интеграцију АП Војводине. Овај дан ће бити идеална прилика за размену искустава и анализу реализованих активности, те за постављање будућих циљева.
Конкурси за запошљавање су објављени данас на порталу Владе АП Војводине и Секретаријата за привреду, док су конкурси за унапређење положаја Рома предвиђени за објављивање у среду, 2. априла 2014. године.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs