Вести


Представљени конкурси Секретаријата за енергетику и минералне сировине

Нови Сад , 11. децембар 2014.
-A A +AПредстављени конкурси Секретаријата за енергетику и минералне сировине.

Нови Сад , 11. децембар 2014. .

Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине мр Ненад Станковић одржао је конференцију за новинаре, на којој су представљени конкурси Секретаријата за доделу бесповратних подстицајних средстава за суфинансирање реализације пројеката коришћења биомасе за производњу топлотне енергије у јавним установама и конкурс за суфинансирање реализације пројеката енергетски одрживих фарми млечних крава.

Циљ представљања конкурса је да се информише јавност, како би се пријавио што већи број заинтересованих и реализовао што већи број квалитетних пројеката.

Јавни конкурс за доделу бесповратних подстицајних средстава за суфинансирање реализације пројеката коришћења биомасе за производњу топлотне енергије у јавним установама намењен је за набавку и монтажу нових постројења за сагоревање биомасе и адаптацију постојећих система за грејање и додавање новог котловског постројења за сагоревање биомасе. Овај пројекат се реализује како би се извршила уградња енергетски ефикасније опреме за коришћење биомасе, ради смањења трошкова за набавку горива и енергената у јавним установама, као и смањења коришћења фосилних горива и увозне зависности и афирмације коришћења обновљивих извора енергије. Конкурс је објављен 6. децембра у дневном листу „Данас“ . Рок за пријаву је 22. децембар. Укупан износ средстава за овај конкурс је 30 милиона динара, а право учешћа имају установе социјалне и здравствене заштите, школске и предшколске установе, установе културе, спортски центри и друге установе чији је оснивач Влада Републике Србије, Покрајинска влада или јединице локалне самоуправе.

Други јавни конкурс - конкурс за доделу бесповратних подстицајних средстава за суфинансирање реализације пројеката енергетски одрживих фарми млечних крава има за циљ адаптацију постојећих система за загревање топлотне потрошне воде, односно, хлађења млека, додавањем система за рекуперацију топлоте из система за хлађење млека и система соларних панела. Свака фарма млечних крава поседује системе за хлађење млека, а топлота из млека, применом нових технологија, треба да буде искоришћена за припрему топле воде, у комбинацији са соларним колекторима, који би били постављени на посебним носачима или панелима, како би се из та два извора бесплатне енергије добила енергија за припрему топле потрошне воде, неопходне за функционисање фарми. Укупан износ средстава за реализацију овог пројекта је 30 милиона динара.

Конкурс је намењен фармама из приватног сектора, а право учешћа имају земљорадничке задруге, регистрована пољопривредна газдинства, привредна друштва, предузетници са територије АП Војводине, регистровани за узгој говеда и производњу млека.

Овим пројектима остварују се циљеви повећања енергетске ефикасности, повећање енергетске самосталности фарми, повећање конкурентности у овом сегменту привреде, као и смањење емисије штетних гасова у атмосферу, и афирмација обновљивих извора енергије.

Конкурс је објављен 5. децембра, такође у дневном листу „Данас“, а рок за подношење пријава је 22. децембар.

Оба конкурса објављена су и на веб страници Покртајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине www.psemr@vojvodina.gov.rs


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs