Вести


Представљени резултати пројекта за јачање механизама у домену родне равноправности

Шид , 28. октобар 2011.
-A A +AПредстављени резултати пројекта за јачање механизама у домену родне равноправности.

Шид , 28. октобар 2011. .

Нови Сад, 28. октобар 2011. - Представници Покрајинског завода за равноправност полова и Центра за подршку женама представили су данас, у посланичком клубу Скупштине АП Војводине, резултате прве фазе пројекта „Јачање институционалних механизама за родну равноправност и спровођење политике једнаких могућности на локалном нивоу".
Циљ овог пројекта био је да се одговарајућим активностима унапреде постојећи капацитети у овој области, односно подстакне и убрза формирање општинских комисија, савета или задуже лица за родну равноправност у војвођанским општинама где они не постоје.
Покрајински секреатра Мирослав Васин истакао је да је реч о изузетно важном пројекту, који ће допринети да постојећи општински савети раде много квалитетније, обзиром да је пројекат омогућио да се обучи значајан број представника ових тела и притом нагласио:
„Реч је о стицању нових знања и вештина из области родне равноправности, које ће применити у пракси. Такође, на овај начин биће могуће значајно побољшати механизме, средства и све оне принципе, потребне да би се питање родне равноправности мушкараца и жена решавала далеко ефикасније, са тим да решавање започне са локалног нивоа".
Покрајински секретар Васин нагласио је природан пут да све потекне од локалне самоуправе, те да децентрализација мора бити присутна у свим областима. Подсетивши да у Војводини у последњих десет година учињено доста у области родне равноправности, Васин је истакао још већу потребу залагања како би се достигао жељени ниво, те да овакав пројекат може да нам обезбеди управо квалитетнију будућност домену родне равноправности на свим нивоима. Посебна захвалност исказана је Амбасади Краљевине Норвешке, која је финансијски подржала овај пројекат.
Др Томислав Стантић, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу навео је да је урађено много, али да је још велики пут пред нама. Такође, навео је и чињеницу да је неопходно створити механизам да иницијативе крећу од локалне самоуправе. Такође, Стантић је у овом обраћању скренуо пажњу на значај постојања базичног стратешког плана као орјентација у даљем развоју ове области.
Присутнима су се обратили и Марија Срдић, директорка Центра за подршку женама и Весна Шијачки, директорка Завода за равноправност полова АПВ.
У оквиру презентације додељена су уверења о успешно завршеној обуци за чланове/ице тела за равноправност полова на локалном нивоу, учесницима/цама пројекта из 13 општина и градова Војводине - Суботице, Бечеја, Куле, Темерина, Сремских Карловаца, Шида, Новог Сада, Вршца, Сечња, Инђије, Кањиже, Алибунара и Оџака. Сертификате о завршеној обуци стекло је 39 представника војвођанских локалних самоуправа.
Резултати истраживања о капацитетима локалних механизама за равноправност полова показали су да је у 60% локалних самоуправа установљен механизам за родну равноправност, док у 40% општина ова тела још увек нису основана. Непрепознавање значаја теме и улоге тела од стране доносилаца/тељки одлука, као и недовољна финансијска средства представљају главне препреке у општинама у којима још увек нису формирана тела за родну равноправност.
Подизање капацитета и јачање институционалних механизама за родну равноправност значи првенствено оснаживање чланова и чланица локалног тела за родну равноправност за спровођење надлежности локалног механизма, као и учвршћивање и обезбеђиваје подршке локалне самоуправе активностима на увођењу принципа родне равноправности у локалне политике.
Истраживање о капацитетима локалних механизама за равноправност полова спроведено је са циљем да се, у светлу усвајања Закона о равноправности полова и нових обавеза које се постављају пред локалне самоуправе, утврде постојећи капацитети за спровођење политика родне равноправности у локалној самоуправи.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs