Вести


Представљен пројекат „Деца за мир у целом свету“

Нови Сад , 18. фебруар 2016.
-A A +AПредстављен пројекат „Деца за мир у целом свету“.

Нови Сад , 18. фебруар 2016. .

У Скупштини АП Војводине данас је одржана презентација пројекта „Деца за мир у целом свету“, у организацији Светског конгреса украјинских омладинских организација и Фонда „Препорода Прикарпатија“, а на иницијативу Амбасаде Мађарске у Украјини и почасног конзула Мађарске у Ивано-Франкивском региону у Украјини.

Том приликом, ученици новосадских основних школа „Ђорђе Натошевић“, „Петефи Шандор“ и „Иво Лола Рибар“ примили су од својих украјинских вршњака поруке мира, симболично исписане на мапи Србије, а новосадски ђаци узвратили су им исписујући поруке са својим жељама на другој мапи која ће бити однета у Украјину.

Домаћини овог скупа, који за циљ има да се скрене пажња јавности на важност очувања мира, како у Украјини, тако и у целом свету, били су председници Скупштине АП Војводине и Покрајинске владе Иштван Пастор и др Бојан Пајтић, потпредседници покрајинског парламента и Владе и шефови посланичких група.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор нагласио је значај овог пројекта због тога што наглашава основне цивилизацијске вредности, односно значај мира, рекавши да су управо деца та која су увек највеће жртве ратних збивања.

„Из тог разлога је потпуно нормално да се не поставља питање да ли ћемо са пуним капацитетом да се прикључимо овој акцији него смо то са задовољством учинили. Урадили смо то отвореног срца. Деца су ту због тога што једино деца могу довољно гласно и јасно да изговоре реченице које ће одраслима допрети до свести”, поручио је председник Пастор.

Он је истакао задовољство постигнутим договором да Покрајинска влада издвоји одређена средства и стави на располагање своје капацитете како би одређен број деце из Украјине који су под утицајем или директно погођени ратним збивањима, били угошћени у Војводини.

Председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић истакао је да значај подршке деци из Украјине, грађани Србије сигурно боље разумеју од грађана из других земаља које учествују у овом програму, због тога су пре смо 16-17 година живели у сличним околностима и били сведоци рату који је беснео на нашим просторима.

„Због тога је Покрајинска влада, као учесник у овом пројекту, спремна да обезбеди да група деце из Украјине дођу у Војводину и у покрајински објекат у Игалу, да им омогућимо да им бар један део одрастања буде обележен нечим позитивнијим него што су рат и сукоби“, рекао је др Бојан Пајтић.

Обраћајући се деци која су послала поруке вршњацима из Украјине, председник Пајтић је нагласио да је њихова улога веома важна, јер треба да пруже утеху и да упуте речи пријатељства и љубави својим вршњацима који се налазе у подручју у коме се води рат.

„У рату највише страдају цивили, али највеће ране и најдубљи трагови остају на деци која се формирају у ненормалним и насилним околностима. Због тога управо деца треба да носе поруку мира, јер је њима мир најважнији“, рекао је покрајински премијер др Бојан Пајтић и додао да „мир нема алтернативу, те да не постоји ништа горе што може задесити једно друштво, него што је рат.

Пајтић је још додао да у Војводини живи преко четири хиљаде Украјинаца. „То је релативно мала, али стара, традиционална заједница у Војводини, и наша је обавеза да деци из Украјине пружимо гостопримство какво су друге државе пружале деци из ратом погођених подручја у бившој Југославији“.

„Пријатељство између Србије и Украјине постоји веома дуго, и због тога осећамо људску, политичку и моралну обавезу да деци, која су одрастала у овако страшним условима омогућимо да се упознају са нашом децом, да се друже, и да бар део свог живота проведу у нормалнијем окружењу“, рекао је др Бојан Пајтић.

Пројекат „Деца за мир у целом свету“ биће представљен у 35 држава, међу њима у свих 28 држава Европске уније, док је у Мађарској, Румунији и Бугарској пројекат већ успешно реализован. У периоду од 17. до 21. фебруара 2016. године, поред Србије, представљање пројекта планира се у Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини.

Делегацију Украјине предводио је Јарослав Паранок, заменик председника Ивано-Франкивске обласне државне администрације, а састанку и представљању пројекта присуствовали су и амбасадори Мађарске и Украјине у Србији Атила Пинтер и Александар Александрович, представници Конгреса украјинских омладинских организација и председник Националног савета Украјинске националне мањиње у Србији Јозо Сапун.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs