Вести


Представљен пројекат "Antares"

Нови Сад , 05. фебруар 2015.
-A A +AПредстављен пројекат "Antares" .

Нови Сад , 05. фебруар 2015. .

На Универзитету у Новом Саду, представљен је пројекат „Antares“, који је у конкуренцији од 200 пројеката (Хоризонт 2020) од стране Европске комисије препознат као један од најбољих, котиран на изванредном 14. месту. То је први пројекат у Србији који је код нас освојио средства Teaming програма. Програм Teaming, један од инструмената новог европског програма финансирања Хоризонта 2020. који има за циљ да оснажи европску науку на тај начин што ће у мање развијеним регионима финансијски подржати унапређење постојећих или оснивање нових научних институција, кроз пажљиво осмишљен програм међународне сарадње.

Војводина би, применом овог пројекта, требало да постане европски центар за решавање научних изазова у пољопривреди и примени савремених технологија у производњи хране. Пројекат "Antares" има за циљ да постојећи "BioSense" центар на Универзитету у Новом Саду претвори у Европски центар изврсности за напредне технологије у области одрживе пољопривреде и безбедности хране.

Говорећи о самом "Antaresu", проф. др Весне Црнојевић Бенгин, која се налази на челу тима који је у оквиру "BioSense" центра радио на овом пројекту, је рекла:
"Пред човечанством је велик проблем: број људи расте и за коју годину ће бити 10 милијарди становника, простора има онолико колико има, практично све плодне површине већ су заузете. Треба произвести довољно хране за те људе, створити довољно чисте питке воде. Пошто се то не може засад урадити колонизацијом других планета, то се може урадити само ефикаснијим коришћењем оног што имамо. Пољопривреда је ресурс у следећем периоду, и то не кажемо само ми, доказ је и Гугл који инвестира огроман новац у ово тржиште за који кажу да износи 900 милијарди евра. Дакле, интензификација пољопривреде, данас се сматра, може се урадити једино применом савремених информационо-комуникационих технологија: оног што смо научили у електротехници, нано-технологијама, микроелектроници, даљинској детекцији, у обради сигнала, у обради података. Најбоља знања која су се ту развијала, сада доживљавају свој трансфер у пољопривреду, са циљем да пољопривреда постане одржива и више ефикасна." Професорка Весна Црнојевић Бенгин је истакла да кроз пројекат "Antares" желимо да запослимо још више младих људи који неће отићи у иностранство, него ће остати да раде истраживања овде, као и трансфер знања у пољопривреду.

Она је подсетила да "BioSense" центар постоји већ осам година и до сада је "донео" 27 међународних пројеката. "Један од њих бих волела да поменем пошто је битан не само за науку, већ и за наше друштво. То је пројекат Fractals, кроз који делимо донације малим и средњим предузећима, у укупном износу преко пет милиона евра за развој нових произвoда, а заснива се на нечему што се зове "интернет будућности у пољопривреди", рекла је проф. др Весна Црнојевић Бенгин.

"Ово је величанствен успех српске, војвођанске и новосадске науке", рекао је Александар Белић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. "Имамо ситуацију да се, на једном оштром конкурсу где је било пријављено преко 150 тимова који су се упарили са најпрестижнијим европским агенцијама за финансирање науке и истраживања, на листи одобрених пројеката нашао само један једини пројекат изван земаља Европске уније."

Честитајући на великом успеху, Белић је подсетио да је тај тим и у претходном ФП 7 програму имао велике успехе и обезбедио прилив средстава за истраживања у Србију. Као партнер на "Антаресу", Министарство ће, уколико буде одобрен, подржати овај пројекат у оквиру кредитне линије Европске инвестиционе банке.

Спровођењем овог пројекта очекује се реализација инвестиција, које ће износити више од 30 милиона евра (20 милиона из страних фондова). Покрајинска влада је преко Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој препознала значај "BioSense" центра од самог оснивања. Кроз подршку одобреним пројектима "BioSense" центра, који воде проф. Весна Црнојевић Бенгин и проф. Владимир Црнојевић, Покрајински секретаријат је суфинансирао истраживаче из овог центра са укупно 5.799.500,00 динара у претходне три године.

Покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов је изразио задовољство што се у истој реченици налазе "30 милиона евра и наука".
"Бити данас на овом месту, где се у науку улаже више него у било који привредни објекат или инвестирање у било који други пројекат на територији Републике Србије у последњих неколико месеци, и на нивоу Покрајине и на нивоу Републике препознајемо као замајац у ком правцу би требало да иду сва наша настојања. Покрајина је до сада помагала колико је могла, а од како обављам ову функцију гледамо да то буде и преко наших аршина, јер ово нам је једини спас.Тих 30 милиона евра, без обзира из којих су извора, дошло је људима који су Србију на мапи Европе ставили на место где скоро никад, или смо ретко били - а то је научна мапа Европе", изјавио је Павлов.

Након представљања пројекта, гости су обишли лабораторију "BioSense" центра где су имали могућност да ексклузивно чују за понуду да овај центар учествује у изради дела опереме за остваривање мисије изучавања месеца Јупитера, у организацији Европске свемирске агенције. Понуда је сигла данас, током презентације пројекта "Antares".

Данашњем представљању "Antaresa" присуствовали су вршилац дужности ректора НУ проф. др Радован Пејановић, представници Универзитета у Новом Саду, представник Европске комисије у Србији, Центра за промоцију науке, млади истраживачи, као и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs