Вести


Представљен Споразум о партнерству Гаранцијског фонда и Фондације "Хајнрих Бол" за употребу биомасе у Војводини

Нови Сад , 30. јул 2014.
-A A +AПредстављен Споразум о партнерству Гаранцијског фонда и Фондације "Хајнрих Бол" за употребу биомасе у Војводини .

Нови Сад , 30. јул 2014. .

Директор Гаранцијског фонда АП Војводине Горан Васић и координатор ,,Хајнрих Бол“ Фондације Дамјан Рем Богуновић, уз учешће покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослава Васина, представили су Споразум о партнерству за спровођење пројекта под називом "Промовисање обновљивих извора енергије: употреба биомасе од стране фармера у Војводини". Пројекат развија модел коришћења енергије из биомасе у пољопривредној производњи, бави се едукацијом пољопривредника о овој области и унапређењем финансијских инструмената за побољшање употребе биомасе, као и промовисањем коришћења обновљивих извора енергије у пољопривреди.

Споразум о партнерству за спровођење пројекта под називом „Промовисање обновљивих извора енергије: употреба биомасе од стране фармера у Војводини“ предвиђа прецизно дефинисање улога и одговорности партнера, као и претпостављене циљеве и конкретне активности. Кључни циљ препознат у оквиру пројекта је промоција и поспешивање производње и употребе биомасе у пољопривредној производњи у АП Војводини. Предвиђено је развијање три модела коришћења енергије из биомасе из пољопривредне производње, на основу којих ће се градити поверење и информисаност пољопривредника у погледу коришћења биомасе, утицаће се на развој и унапређење финансијских механизама за унапређење производње и употребе биомасе, као и на повећање искоришћености обновљивих извора енергије, са акцентом на биомасу која се добија у оквиру пољопривредне производње.

Покрајински секретар Мирослав Васин је нагласио да овакав пројекат, чије активности представљају наставак позитивних програмских активности Гаранцијског фонда АПВ, представља плодно тло за унапређење положаја привредника, пољопривредника и свих којима је помоћ овог Фонда значајна у производном процесу.

"Рад Гаранцијског фонда је од изузетне важности за покрајину, а посебно се истиче обнављање застареле механизације у пољопривреди. Кредитним линијама Фонда модернизовано је 15 одсто укупне пољомеханизације. Кроз пружање адекватних гаранција, Гаранцијски фонд обезбеђује потенцијалним корисницима лакши приступ кредитним линијама и аранжманима. Помоћ немачке Фондације у виду преношења искустава нам је драгоцено на нашем путу ка Европској унији, поготову што нас највише посла очекује на пољу заштите животне средине, зелене економије и у области обновљивих извора енергије. Све наведено ће допринети унапређењу положаја фармера превасходно, које би требало стимулисати да на адекватан начин користе биомасу. Потребно је да прикупимо што више искустава развијених земаља чије нам је стратешко партнерство драгоцено. Уместо што дозвољавамо да се на нашим пољима спаљује неискоришћена биомаса након жетве, морамо да настојимо да исту искористимо као обновљив извор енергије“, рекао је Васин.

Ресорни секретар је додао да је веома важно у нови систем укључити и постојеће произвођаче котлова и остале опреме за производњу енергије у АП Војводини.
Директор Гаранцијског фонда АПВ Горан Васић је истакао да се Покрајинска влада већ дуже време бави проблематиком обновљивих извора енергије и искоришћења потенцијала биомасе, којом покрајина обилује
"Опште је позната чињеница да Србија има неповољан енергетски микс, односно да се 65 одсто енергије ствара саговерањем угља, а да притом, само у Војводини, имамо 10 милиона тона биомасе, од које се део заорава, а део полаже за узгој стоке. Ово је огроман потенцијал, али наш правни и економски систем није довољно прилагођен новоствореним трендовима“, рекао је Васић уз образложење да је у Европској унији у току расправа о енергетској транзицији преласка са угља и нуклеарне енергије на обновљиве изворе енергије.

"Циљна група су нам пољопривредници који не зависе толико од регулатива. Уколико имају сопствену биомасу, могу је адекватно искористити за своје потребе. Од партнера ћемо стећи неопходна искуства, а резултати компаративне студије, која је у изради, пружиће мотив корисницима. Енергетска ефикасност, обновљиви извори енергије и зелена радна места представљају значајне циљеве ка којима стреми програм Гаранцијског фонда“, рекао је Васић.
Гаранцијски фонд и Фондација ,,Хајнрих Бол“, која се бави одрживим развојем, у оквиру пројекта ће спроводити активности на изради три студије случаја, са упоредном анализом о предностима биомасе у односу на фосилна горива, трошкове, користи и технолошке процесе, потом ће спровести едукацију потенцијалних корисника о свим релевантним подацима. Намера је да се организује 10 инфо-сесија у локалним самоуправама у АПВ, како би се пољопривредници непосредно упознали са предностима коришћења биомасе у производњи. Биће отворена специјализована кредитна линија која ће бити представљена у оквиру едукативног програма, а у фебруару наредне године биће организована конференција на којој ће бити представљени резултати, искуства и перспективе, када ће бити указано на административне баријере које, уколико се отклоне, могу утицати на стварање тржишта за биомасу на нашим просторима.


Извор: ПС за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs