Вести


Прес конференција посвећена Парку природе „Русанда“

Нови Сад , 07. јул 2014.
-A A +AПрес конференција посвећена Парку природе „Русанда“ .

Нови Сад , 07. јул 2014. .

„Подручје заслањеног језера Русанда и његова непосредна околина је уредбом Покрајинске владе, на седници од 3. јула 2014. године, проглашено за Парк природе. Ово је прво заштићено подручје на територији АП Војводине, које је у складу са Законом о заштити природе и Покрајинском скупштинском одлуком, проглашено на територији АП Војводине као природно добро друге категорије од посебног покрајинског значаја“, истакао је покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић на данашњој конференцији за новинаре поводом установљавања новог парка природе у нашој покрајини.
Др Пузовић је подсетио да је процедура за проглашење Парка природе Русанда започела још пре три године и да је било пуно узазова до данашњег момента, односно ступања на снагу уредбе о новом парку природе.
„Ово је ствар на коју можемо бити поносно, обзиром да животна средина није баш област којом се можемо поносити, односно не задовољава у многим сегментима европске стандарде. Ми зато морамо, посебно у области заштите животне средине и површина под заштитом природе, да учинимо значајан помак у наредним годинама, како би се приближили Европској унији. Ова уредба је практичан допринос покрајинске администрације повећању површина на територији Републике Србије под заштитом природе“, нагласио је ресорни секретар на конференцији за новинаре у Покрајинској влади.
Др Пузовић је навео да је процедура да се ово подручје прогласи Парком природе била изузетно комплексна и сложена.Почело је иницијативом за његово проглашење Парком природе, како би Покрајински завод за заштиту природе израдио одговарајућу студију за заштиту. Реч је о уредби, која је према речима др Пузовића, окупила и хармонизовала све интересне групе на овом простору и да је у функцији развоја локалних заједница те да ће ова заштита добро функционисати и помоћи одрживом развоју и Бање Русанда, и истоименог насеља и околине Зрењанина.

Парк природе Русанда простире се на 1.160 хектара на подручју општина Нови Бечеј и Зрењанин. Представља највеће од само неколико заслањених језера у Србији, део је очуваних и повезаних слатина и степа у банатском Потисју.
Др Биљана Пањковић директорка Покрајинског завода за заштиту природе истакла је да ова институција ради у складу са својим средњорочним програмом, и да је сходно томе 2011. године завршила израду студије заштите, која је стављена у процедуру, односно прослеђена ресорном секретаријату ради доношења акта о заштити. Завод је завршио све планиране студија на основу којих постоји могућност да се територија заштите повећа на 8,5 процената.
„Успели смо да успоставимо националну еколошку мрежу, тако да преко ње држимо и 7,5 процената територије још под заштитом, што би укупно могло бити 16 одсто. Обзиром да је наша покрајина аграрнокултурно подручје, где доминирају пољопривредне површине и насеља, ми више оваквих подручја важних за очување биолошке разноврсности немамо. Податак од 16 процената је изузетан резултат, јер просек који се препоручује за све земље Европске уније је 17 процената. Наиме, реч је и томе да од онога што имамо више од 90 одсто је државно“, истакла је директорка Биљана Пањковић.
Мр Весна Кицошев, координатор Завода, подсетила је да заштићено подручје - Парк природе Русанда обухвата катастарску општину Меленци, град Зрењанин и катастарску општину Кумане у саставу општине Нови Бечеј.Према речима мр Кицошев, Завод је управо препознао значајну улогу локалног становништва и њихову значајну улогу у коришћењу овог простора на газдовање овим простором на традиционалан начин, као и локалног сатновништва у односу на Завод који делује у циљу очувања овог подручја.
Парк природе Русанда одликује богата флора, нарочито биљке прилагођене на живот на заслањеним типовима тла, и веома богата фауна птица. Русанда је неизмерно битна селидбена станица и место гнежђења птица, те је још од 2009. међународно значајно подручје за птице у Европи. Са друге стране, још од свог оснивања 1867. године, једино активно бањско лечилиште у Банату смештено на обали језера, чува традицију засновану на коришћењу лековитих својстава минералног пелоида (блата) Бањски комплекс уклопљен је у парк, који је једина шумолика површина у средњем Банату и због тога веома значајна као место гнежђења и миграторна станица многобројних птица.
Испред управљача овог заштићеног подручја Специјалне болнице за рехабилитацију „Русанда“, в.д. директорка проф. др Нада Наумовић, истакла је да болница на чијем је челу има срећу што се налази у овом заштићеном подручју јер ће то бити на корист свих корисника ове институције и њене околине. Како је навела ова здравствена установа чији је капацитет 365 места и у којој ради 275 запослених, као сви који долазе на амбулантно лечење имаће привилегију да користе предности које ће им заштита овог подручја донети. Са медицинског аспекта је то поготово значајно, истакла је проф. др Нада Наумовић, јер у последњих неколико деценија у свету постоји тенденција да се здравствене установе смештају у паркове или подручја која имају природно окружење и директно доприноси бољој здравственој заштити.
Иначе Бања Русанда је једино активно бањско лечилиште у Банату. Налази се на северној обали истоименог језера у насељу Меленци у општини Зрењанин. Још од свог оснивања 1867. године, има лечилишну традицију засновану на коришћењу лековитих својстава минералног пелоида (блата) из језера Русанда, које се убраја у најлековитије у земљи.
Заштита овом подручју доноси административне и практичне активности које погодују богатом живом свету, и истовремено спречавају његово угрожавање. Са друге стране, предвиђене мере заштите су прилагођене локалним заједницама и развоју природе, блиске пољопривреди и туризму.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs