Вести


Прес конференција са темом актуелних и планираних конкурса Секретаријата за енергетику и минералне сировине

Нови Сад , 18. јун 2015.
-A A +AПрес конференција са темом актуелних и планираних конкурса Секретаријата за енергетику и минералне сировине.

Нови Сад , 18. јун 2015. .

Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине, мр Ненад Станковић одржао је конференцију за новинаре поводом расписивања два јавна конкурса, која су објављена у дневном листу „Данас“. Такође, налазе се и на веб страници Секретаријата за енергетику и минералне сировине www.psemr.gov.rs , а објављени су и у Службеном листу АП Војводине. Конкурси су отворени до 30. јуна 2015. године.
Реч је о Јавном конкурсу за доделу бесповратних подстицајних средстава за суфинансирање пројеката повећања енергетске ефикасности у објектима јавне намене. Из буџета Секретаријата за енергетику и минералне сировине за реализацију пројеката по овом Конкурсу издвојено је 115 милиона динара. Право да конкуришу имају све установе јавне намене на територији АП Војводине, чији је оснивач Република Србија, АП Војводина или јединица локалне самоуправе. Овај конкурс, у сличном облику, објављен је 2008. године. Секретаријат се определио да поново, у унапређеном облику, распише такав конкурс и прве информације говоре да ће интересовање бити изнад очекиваног. Јавне установе препознале су тему повећања енергетске ефикасности као модел за уштеду средстава, која су била коришћена за плаћање енергије. Конкурс овог садржај биће планиран и у наредним годинама.
Овим конкурсом обухваћена су два сегмента: први – замена спољашње столарије, прозора и врата, а други сегмент односи се на повећање енергетске ефикасности кроз побољшање ефикасности омотача зграде, што подразумева фасаде, подове и кровове, како би се сачувала енергија која је коришћена за грејање, као и за хлађење у току лета. Према проценама, уштеде које установе могу да постигну су и до 30%, уколико се замене врата и прозори на објектима, а до 40-50% уштеде може да се постигне уз изолацију фасаде, док, уколико се замене и прозори и врата, а при томе се изврши и изолација фаседе, уштеда може бити и преко 60%. Такође, уштеде у битној мери зависе од квалитета коришћеног материјала.
Иначе, сам конкурс, у износу од 115 милиона динара је највећи конкурс који ће Секретаријат за енергетику и минералне сировине расписати ове године. Углавном су износи који се планирају за конкурсе од 10 до 45 милиона динара.
Други конкурс односи се на доделу бесповратних средстава за суфинансирање реализације пројеката штедљиве унутрашње расвете у јавним установама и за ове пројекте издвојено је 45 милиона динара. Већина јавних установа нису мали потрошачи, када је у питању потрошња електричне енергије за осветљење, а инсталације су углавном такве да су уграђена стара расветна тела, која су енергетски неефикасна. Овим конкурсом јавним установама је омогућено да постојећа неефикасна расветна тела замене штедљивим сијалицама, лед сијалицама, са бољим степеном корисног дејства, као и са пратећом опремом која служи за управљањем том расветом.
С обзиром да почиње сезона годишњих одмора, током јула неће бити расписивани конкурси који се односе на јавне установе, тако да ће следећи талас конкурса за јавне установе бити расписан крајем августа или почетком септембра.
Али, према речима секретара Станковића, крајем јула и почетком августа биће расписани конкурси, који се односе на пољопривредна газдинства. Планирано је да се распишу три конкурса за пољопривредна газдинства и то за енергетски одрживе фарме, где се ради о коришћењу биомасе и соларне енергије, друга два су у вези са рекуперацијом и коришћењем соларне енергије за припрему топле потрошне воде на фармама крава, оваца и коза.
Током друге половине године, односно почетком нове школске године, биће расписан и конкурс за невладине организације, са темом унапређење сазнања деце и ученика о ефикасном коришћењу енергије. Планирани износ средстава је 4 милиона динара.
Овом приликом мр Ненад Станковић најавио је да ће у наредне две недеље бити одржана конференција за новинаре на којој ће бити презентован пројекат „Катастар напуштених копова“. С обзиром на чињеницу да на територији Војводине има много девастираних површина, а да би се кренуло у систематско решавање тих проблема, први корак је мапирање тих напуштених копова. Након тога би се направили планови на покрајинском и локалном нивоу како би се те површине рекултивисале и довеле до стања даље искористивости. Подаци могу користити и урбанистима и онима који планирају друге пројекте, који не морају бити стриктно у вези са енергетиком.
Пројекат „Катастар напуштених копова“ урадио је Рударско-геолошки факултет из Београда, а финансиран је од стране Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs