Вести


Привредна комора Војводине и Привредна комора Републике Српске озваничиле сарадњу

Бања Лука , 06. јун 2017.
-A A +AПривредна комора Војводине и Привредна комора Републике Српске озваничиле сарадњу.

Бања Лука , 06. јун 2017. .

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовао је данас у Бања Луци потписивању Споразума о сарадњи Привредне коморе Војводине и Привредне коморе Републике Српске. Споразум су потписали председници двеју привредних комора Бошко Вучуревић и Борко Ђурић, а потписивању су присуствовали и министар индустрије, рударства и енергетике Републике Српске Петар Ђокић, као и привредници из АП Војводине и Републике Српске.

Потписници су се сложили да заједно раде на унапређењу пословне сарадње на својим тржиштима са задатком да побољшају резултате обостраном сарадњом. Коморе ће учествовати у раду својих чланова на њиховим територијама, посебно им помажући у проналажењу погодних партнера за сарадњу на пољима трговине, привреде, индустрије, пољопривреде, туризма, на пољу инвестирања, транспорта, осигурања и друго.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић истакао је да Покрајинска влада подржава сарадњу привредника из АП Војводине и Републике Српске.

„Свесрдно подржавамо потписивање Споразума између ПК РС и ПКВ. Желео бих да пренесем кратку и јасну поруку, како грађанима и привредницима Републике Српске, тако и грађанима и привредницима АП Војводине и Републике Србије, а то је да ће Покрајинска влада, Влада Републике Србије, чврсто стајати иза својих привредника, иза свих оних активности које претпостављају и које ће у једном моменту резултирати конкретним развојем, у форми конкретних мера. На данашњем састанку између делегација АП Војводине и Владе Републике Српске, заузели смо јединствен став да ћемо свесрдно подржати све активности привредника. Сматрам да је ово велики дан како за привреду Републике Српске, тако и за привреду АП Војводине“, нагласио је Бјелић.

Председник ПКВ Бошко Вучуревић истакао је да је данас утемељена нова платформа за деловање. „Повезивањем привреде АП Војводине и Републике Српске на овакав начин, наши привредници моћи ће да прошире своја пословања и остваре контакте са озбиљним, потенцијалним партнерима. Укупна робна размена АП Војводине и Републике Српске у 2016. години износила је око 247 милиона долара. Од тога је реализован извоз у износу од око 202 милиона долара, док је увоз износио око 45 милиона долара“, рекао је Вучуревић.

Председник ПК РС Борко Ђурић осврнуо се на досадашњу сарадњу ПКВ и ПК РС. „Сарадња између комора, Републике Српске и Војводине, постојала је и раније, а сада је потписивањем овог Споразума додатно формализована. Иако је та сарадња била на задовољавајућем нивоу у претходном периоду, постоји још много простора да се она унапреди, у чему ће нам помоћи и данас потписан Споразум. Такође, много простора има и када је у питању унапређење робне размене између Републике Српске и АП Војводина и то је оно на чему треба додатно да радимо“, нагласио је председник ПК РС Борко Ђурић.

За прва три месеца текуће 2017. године, остварена је укупна робна размена између АП Војводине и Републике Српске у износу од 81 милион долара, од чега је извоз износио 65 милиона долара, а увоз 16 милиона долара.

„АП Војводина и Република Српска имају добру пословну сарадњу, која се нарочито огледа у области туризма. Од европских и ваневропских земаља највећи број ноћења у Војводини у 2016. години остварили су туристи из Босне и Херцеговине и Републике Српске. Тада је забележен раст од око 16 одсто у односу на 2015.годину. На наше велико задовољство, тренд раста настављен је и у првом кварталу ове године“, додао је Вучуревић.

Министар Ђокић изјавио је да Влада Републике Српске даје пуну подршку привредним коморама АП Војводине и Републике Српске.

„И данас можемо да потврдимо отвореност и спремност на сарадњу са АП Војводином, односно са Републиком Србијом, са којом Република Српска има квалитетну сарадњу у свим областима друштвеног живота. Циљ нам је да спољнотрговинску размену развијемо и повећамо и управо оваква посета делегације АП Војводине, и на политичком и на привредном нивоу, говори о томе да су и они за то опредељени. Република Српска радосна је због једног таквог чина“, рекао је министар Ђокић.

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs