Вести


Привредна сарадња АП Војводине и Кипра

Нови Сад , 10. септембар 2019.
-A A +AПривредна сарадња АП Војводине и Кипра.

Нови Сад , 10. септембар 2019. .

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић разговарао је данас са привредницима са Кипра о интензивирању економске сарадње АП Војводине и Кипра, нарочито у сектору агарара и прехрамбене индустрије.

У разговору је истакнуто да су политички односи Србије и Кипра изузетни и пријатељски, али да привредна сарадња може бити далеко интензивнија с обзиром на економске потенцијеле Србије, АП Војводине и Кипра.

Милићевић је нагласио да је спољнотрговинска размена између Србије и Кипра прошле године износила око 20 милиона евра, те да се у обостраном интересу та размена може подићи на виши ново.

„Данашњи сусрет и повезивање српских и кипарских привредника, један је од првих корака у проналажењу модела сарадње који ће интензивирати спољнотрговинску размену и нашу привредну сарадњу учинити динамичнијом“, казао је Милићевић и нагласио да потенцијал за сарадњу постоји у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, посебно када је реч о извозу хране на Кипар, који је озбиљна туристичка дестинација.

Милићевић је изразио уверење и да ће кипарски привредници пронаћи свој интерес да улажу у Војводину, те да ће се и на тај начин индуковати већа трговинска размена.

Делагација кипарских привредника борави у Србији и АП Војводини у организацији Амбасаде Србије на Кипру, а циљ данашње посете су и разговори о организовању српско-кипарске пословне конференције која је планирана за почетак 2020. године, као и оснивање Српско-кипарског пословног друштва у Београду.

Амбасадор Србије на Кипру Њ.Е. Марко Благојевић је казао да су Кипрани препознали потенцијале АП Војводине посебно у сектору пољопривреде, сточарства, прераде воћа и поврћа, и изразио уверење да ће сусрет српских и кипарских привредника на пословној конференцији дати резултате у бољој економској сарадњи.

Директор листа Економист Јанис Георгулас, који је уједно и предложен за председника Српско-кипарског пословног друштва, истакао је да су обе стране препознале могућности за сарадњу, те да је за кипарске привреднике наша покрајина интересантна и као тржиште са развијеним ИТ сектором.

Састанку у Покрајинској влади су присуствовали покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ, почасни конзул Републике Србије на Кипру Кипрос Илијадис, предстваници кипарске привредне коморе и компанија.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs