Вести


Прослављено 110 година Соколског друштва

Нови Сад , 21. новембар 2015.
-A A +AПрослављено 110 година Соколског друштва.

Нови Сад , 21. новембар 2015. .

Данас су новосадски гимнастичари свечаном академијом у Соколском дому прославили 110 година од оснивања Соколског друштва. У присуству великог броја званица, представници једног од најтрофејнијег и најмасовнијег гимнастичког друштва у земљи, атрактивним програмом још једном су показали зашто су успели да свих ових година сачувају углед и традицију старих „сокола“. Након обраћања председника почасног одбора прославе, председника Матице српске, проф. др Драгана Станића, присутнима се обратила покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић.
„Да гимнастички спорт у Војводини одувек заузима посебно место, показује и то да данас славимо 164 године гимнастике у Новом Саду и 110 година постојања Соколског друштва. Колико је вежбање важно за свестрани развој организма, не само физичког него и менталног здравља, указују нам основни постулати соксолског вежбачког система. Управо у овој згради - Соколском дому су генерације Новосађанки и Новосађана неговале овај прелепи спорт и праве вредности, стварали пријатељства и стасавали у праве „соколе“. Нажалост, овај дом и друштво су једни од ретких, не само у Војводини, већ и у целој земљи који су остали верни основној идеји и мисији. Годинама уназад Покрајински секретаријат за спорт и омладину издвајао је значајна средства за очување овог националног споменика културе и националног тренажног центра за гимнастику, а набавком партера, јединог у земљи, сматрам да смо на посебан начин обележили овај јубилеј.
Наша врата увек су отворена за вас, али и све друге војвођанске спортске клубове који са великим ентузијазмом и радом чувају и унапређују традицију спорта у Покрајини,“ изјавила је Мариника Тепић.
Свечаној академији претходила је и промоција монографије „110 година Соколског друштва и 164 године гимнастике у Новом Саду“ која је одржана у Галерији Матице српске 19. новембра. Монографија, која кроз историју прати развој новосадског соколског друштва, подељена је заједно са захвалницама свим заслужним члановима.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за спорт и омладину

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs