Вести


Противзаконито именовање в.д. директора Покрајинског фонда за здравствено осигурање

Нови Сад , 02. април 2013.
-A A +AПротивзаконито именовање в.д. директора Покрајинског фонда за здравствено осигурање.

Нови Сад , 02. април 2013. .

Нови Сад, 2. април 2013. године - Управни одбор Републичког фонда за здравствено осигурање поништио је јавни конкурс и именовао је, мимо законом предвиђене процедуре, в.д. директора Покрајинског фонда за здравствено осигурање.На овај начин, Управни одбор Републичког фонда прекршио је Закон о здравственом осигурању којим је прописано да се директор Покрајинског фонда, по спроведеном јавном конкурсу, именује на предлог надлежног органа аутономне покрајине.Поводом овог кршења закона које може дестабилизовати најосетљивији сектор бриге о грађанима - здравствену заштиту, од Министарства здравља биће затражено хитно спровођење надзора над радом Републичког завода за здравствено осигурање и покретање поступка утврђивања одговорности органа Републичког завода за здравствено осигурање.
Подсећамо да је Влада Аутономне Покрајине Војводине је у августу 2012. године, предложила Управном одбору Републичког фонда за здравствено осигурање да за директора Покрајинског фонда именује др Александра Лажетића, доктора медицине, специјалисту ортопедске хирургије са трауматологијом из Новог Сада, како би се што пре именовао нови директор Покрајинског фонда, односно вршилац дужности директора до расписивања јавног конкурса.
Управни одбор Републичког фонда није поступио по овом закључку, већ је у септембру обавестио Владу АП Војводине да је расписан и спроведен јавни конкурс за именовање директора Покрајинског фонда. Затражено је од Владе АП Војводине да, у складу Законом о здравственом осигурању и Статутом Републичког фонда, размотри достављену конкурсну документацију и у року од 7 дана достави Управном одбору Републичког фонда предлог за именовање директора Покрајинског фонда. Влада АП Војводине је донела Закључак број: 022-497/2012 од 01. октобра 2012. године, којим предлаже да Управни одбор Републичког фонда за здравствено осигурање за директора Покрајинског фонда за здравствено осигурање у Новом Саду именује кандидата др Александра Лажетића. Закључак је достављен Републичком фонду 03. октобра 2012. године.
Управни одбор Републичког фонда поново није поступио по овом предлогу због чега је Влада АП Војводине 24. децембра 2012. године донела закључак у ком је од Управног одбора Републичког фонда затражила хитно окончање конкурса по предлогу Владе АП Војводине.
Непосредно пре тога, 21. децембра 2012. године, Управни одбор Републичког фонда је изменио Статут Републичког фонда који је ступио на снагу 5. јануара 2013. године, у ком је предвидео да у случају одласка у пензију, смрти или именовања директора Покрајинског фонда на другу јавну функцију, Управни одбор може именовати вршиоца дужности директора, али не дуже од шест месеци, на начин прописан законом.
Данас се Секретаријат обратио премијеру, Министарству здравља и Републичком фонду. Уколико се надлежно Министарство оглуши о захтев за спровођење надзора, Влада АП Војводине покренуће поступак пред надлежним судом за поништај именовања вршиоца дужности директора Покрајинског завода за здравствено осигурање.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs