Вести


Проф. др Весна Копитовић пустила у рад нов апарат за ултразвучну дијагностику срца у Сремској Каменици

Нови Сад , 10. октобар 2013.
-A A +AПроф. др Весна Копитовић пустила у рад нов апарат за ултразвучну дијагностику срца у Сремској Каменици.

Нови Сад , 10. октобар 2013. .

Проф. др Весна Копитовић, покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију и проф. др Нада Чемерлић Ађић, директорица Института за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици, свечано су пустиле у рад најмодернији ултразвучни апарат последње генерације Вивид9 (Е9), намењен ултразвучној дијагностици срца.
Овај савремени апарат са врхунским софтвером, омогућиће додатне анализе за најпрецизнију процену систолне и дијастолне функције миокарда леве коморе, а намењен је свим кардиоваскуларним болесницима и свима који имају хипертензију са посебним акцентом на труднице. У Институту ће имати широку примену код великог броја пацијената, али и у научне сврхе.
Влада Аутономне Покрајине Војводине је усвојила Посебан програм здравствене заштите раног откривања и праћења промена функције срца код хипертензивних трудница на територији АП Војводине. Циљ је унапређивање квалитета здравствене заштите ове категорије становништва, имајући у виду висок ризик и озбиљност настанка компликација у току трудноће, у току и након порођаја код трудница са хипертензијом.
Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смртности, а повишен и висок притисак код труднице најчешћи су узрок морбидитета и мајке и плода. Код трудница са хипертензијом се значајно чешће трудноћа компликује прееклампсијом, еклампсијом, пери и постпарталном кардиомиопатијом, као и застојем у интраутерином развоју и у расту плода. Познато је да се код жена које имају повишен крвни притисак у трудноћи чешће јавља есенцијална артеријска хипертензија у каснијим годинама, као и у наредним трудноћама. Научне студије су показале потребу за спречавањем те учестале појаве правовременим скринингом.
На основу података Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ број оболелих од кардиоваскуларних болести у АП Војводини знатно је већи у односу на остале делове Републике Србије, а хипертензија је један од водећих фактора ризика за настанак кардиоваскуларних и цереброваскуларних болести.
У Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине годишње се породи око 6.500 жена. Не постоји јасно дефинисан скрининг програм којим би се по јединственој методологији установљавао ризик за наведене компликације. Контрола трудница са хипертензијом је спорадична, врло често без неопходног комплетног кардиолошког прегледа и није јасно дефинисано ко треба да их контролише и лечи због хипертензије, кардиолог или гинеколог.
На републичком нивоу не постоји посебан програм за ехокардиографско дијагностиковање и праћење промена функције леве коморе код трудница са повишеним крвним притиском.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs