Вести


Проф. др Драгослав Петровић отворио сајмове образовања, књига и уметности

Нови Сад , 28. фебруар 2013.
-A A +AПроф. др Драгослав Петровић отворио сајмове образовања, књига и уметности.

Нови Сад , 28. фебруар 2013. .

Нови Сад, 28. фебруара 2013. године - Новосадски сајам почео је овогодишњу сезону већ традиционалним манифестацијама посвећеним образовању, књизи и уметности. Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић отворио је Међународни сајам образовања ''Путокази'', Салон књига и Изложбу уметности ''Арт Експо''. На Сајму образовања „Путокази" представљају се државне и приватне високошколске и средњошколске установе, струковна удружења и ресорне институције свих нивоа власти, а организоване су бројне стручне трибине и предавања. Салон књига окупља писце, издаваче, књижаре и библиотекаре и љубитеље писане речи. Министарство културе представља на Салону први пут српске издаваче из региона, а Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање издања на језицима националних заједница у Покрајини. У оквиру Дана руске културе, представиће се руски писци. Изложба уметности „Арт Еxпо" представља сликаре, галеристе и уметнике, а отворена је изложба легата војвођанских уметника.
"Изузетно је значајно што је менаџмент Новосадског сајма препознао могућност да се на једном месту обједине три тако важна сегмента нашег друштва: иновације и наука са образовањем, заједно са литературим и уметношћу. Све три манифестације заједно представљају значајан догађај који ће утицати на младе људе који су на прагу опредељења на који начин ће наставити своје школовање и усмерити своје амбиције и афинитете", рекао је проф. др Драгослав Петровић.
Према његовим речима, у Војводини, завршну годину средњошколског образовања похађа чак 14.373 матуранта, који ће се већ овог лета опредељивати за будуће позиве. Прошле године, на високошколске установе у Покрајини уписано је 12.746 бруцоша, што говори да ће 90 одсто овогодишњих матураната моћи да настави школовање. Новосадски универзитет, као државни универзитет, имао је 7.900 уписаних студената на првој години, високе школе струковних студија имале су на првој години око 2.800 студената, а 10 приватних факултета и две приватне високе школе око 1.700 студената.


"То говори да су наши капацитети спремни. Значајно је што ће на Сајму образовања бити презентоване све могућности наших високошколских установа. Треба и критички истаћи да се остварење жеља будућих студената не тиче само попуне наших капацитета, него да су важне и потребе које у овом тренутку имају наша држава и наша Покрајина. Зато су, први пут ове године, Покрајинска влада и Новосадски универзитет идентификовали десет струка, чија је перспектива и потреба на тржишту и у овим тешким временима - неспорна. Препоручујем младим људима да искористе ову прилику да се определе, пре свега, за нека од усмерења која воде ка перспективним занимањина, која апсолутно представљају будућност у следећих тридесетак година," поручио је професор Петровић.
Сајам образовања годинама добија највише оцене републичких, покрајинских и градских органа у чијим су надлежностима области образовања и науке, што потврђује чињеница да је прошле године сајам посетило 8.000 студената и ученика завршних разреда основних и средњих школа. У делегацији Владе Војводине, која је данас посетила сајамске приредбе, били су потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице мр Андор Дели и потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.


Након обиласка сајма и разговора са излагачима, мр Андор Дели је рекао да је понуда Сајма образовања - у складу са његовим називом "Путокази" - веома добра и де је одлична прилика да се млади људи упознају са понудом школа и факултета, јер је то, како је нагласио, веома важно у временима кризе, коју прате тешкоће приликом запошљавања. Дели је позвао посетиоце да обиђу штанд Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице: "Осим што приказујемо актуелна издања, ове године нагласак смо ставили на представљање домова за ученике у Војводини и пројекат билингвалне наставе коју Покрајински секретаријат већ трећу годину успешно остварује у неколико школа", рекао је.
Говорећи о утисцима након обиласка сајма, потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић оценио је да су изложбе одлично конципиране, о чему говори и велики број посетилаца одмах након његовог отварања.
"За мене, као покрајинског секретара за културу и јавно информисање, значајно је што је изложено много књига. Књига је данас можда најважнија за Србију, она треба да нас подигне, опамети и упути. Салон књига је добар правац, зато треба да пронађемо што више могућности да се овакве манифестације одржавају, да промовишемо праве вредности, уместо шунда и простаклука", рекао је Грујућ.


Излагаче и посетиоце је поздравио директор Новосадског сајма Горан Васић. Отварању су присуствовали представници Министарства образовања Републике Србије, ректор Новосадског универзитета проф. др Мирослав Весковић, председник Матице српске проф. др Драган Станић, први секретар Амбасаде Русије Валентин Косаљев, представници Града Новог Сада и друге званице, гости и посетиоци.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs