Вести


Пузовић: Да се поново формира републички фонд за заштиту животне средине

Нови Сад , 21. мај 2015.
-A A +AПузовић: Да се поново формира републички фонд за заштиту животне средине .

Нови Сад , 21. мај 2015. .

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић одржао је са сардницима, конференцију за новинаре, на којој су представљени резултати два конкурса Секретаријата и потписани уговоре са корисницима – представницима локалних самоуправа, у вредности од 32,5 милиона динара.

„Понудили смо 35 милиона динара бесповратних средстава за израду планова генералне регулације и планова детаљне регулације. На конкурс се пријавило 12 локалних самоуправа, и ми смо поделили укупан износ који је тражен од 16 милиона динара. На другом конкурсу за област животне средине где смо понудили 16,1 милион динара, јавило се чак 35 локалних самоуправа са преко 40 пројеката. Морали смо да финансирамо свега један део, зато што нисмо имали довољно средстава, те смо одобрили 25 пројекта у 25 различитих локaлних самоуправа, пре свега за пројекте који се тичу одлагања отпада, односно набавке канти за домаћинства, контејнера за локалне самоуправе, али и за активности у области решавања питања анималног отпада и санацију загађених станишта, навео је др Пузовић.

Реализацијом конкурса за планску документацију, објаснио је др Пузовић, биће омогућено да локалне самоуправе буду оспособљене да иду корак даље и развијају своју привреду и радне зоне, те да примењују просторну и планску документацију и отворе нове инвестиције.

„Када је реч о области животне средине, наш циљ био је снабдевање општина потребним кантама за одлагање смећа. Процењује се да ће реализацијом ових пројеката бити купљено 4.000 канти за домаћинства. Тако ће бити омогућена и селекција смећа, како би само оно што заиста ником не треба завршило на одговарајућој депонији“, истакао је др Пузовић.

Као један од горућих проблема, који није понуђен у склопу ових конкурса, али се Секретаријат трудио да помогне у његовом решавању, др Пузовић је навео и питање управљања медицинским отпадом.

„Реч је о отпаду који има третман опасног отпада. У центру Новог Сада постоји складиште са пет тона медицинског отпада, а реч је о лековима којима је истекао рок трајања. И наш Секретаријат је желео да овим конкурсом, који је намењен локалним самоуправама, помогне да се бар део ако не цео тај медицински отпад, који сада већ дуго постоји у центру нашег града, извезе на безбедан начин у иностранство, те ослободимо овај простор за прикупљање оваквог отпада од грађана. На жалост, Град Нови Сад се није јавио са таквим пројектом и Секретаријат није добио прилику да подржи решавање овог проблема“, изнео је покрајински секретар за за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине.

Према речима свих учесника данашње прес конференције у Покрајинској влади, и ове године се показало да је интерес локалних самоуправа, и општина и градова, на територији наше покрајине, многоструко већи него понуђена средства. Заједничко је становиште да би локалне самоуправе могле да припреме пројекте, који вреде више стотина милиона динара, јер постоји велики број нагомиланих проблема у локалним самоуправама, пре свега када је реч о загађењима водотока, неадекватном одлагању отпада, у вези са квалитетом ваздуха, у области управљања заштићеним подручјима и другим областима.

Ресорни секратар је нагласио да су потребна огромна средства да се испуне основни захтеви и санирају еколошке црне тачке као услов за наш улазак ЕУ.

„Ми морамо да се сви заједно изборимо, да се најзад средства која се по закону убирају на таксе и накнаде у области заштиту животне средине, а то је неколико милијарди динара, усмере ка фондовима за животну средину, какав ми имамо у Покрајини, да се поново формира Републички фонд за животну средину и да део средстава, који се скупља у Војводини по овом основу, заиста и буде враћен Војводини, те да тако покушамо да са мало већим финансијским средствима на овај начин решимо еколошке проблеме и да нашу животну средину прилагодимо условима живота грађана, а наш рад ускладимо са вредностима ЕУ“.

На прес конференцији је најављен и нов конкурс Секретаријата по основу нерасподељених средстава за планску документацију, чији је износ 17 милиона динара. Ова средства ће локалним самоуправама у Војводини бити понуђен већ наредне недеље, a рок за пријаву је месец дана.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs